LRF kritiska till varg i södra Sverige

Kungsbacka (JJ) LRF Sydost är minst sagt skeptiska mot en permanent vargstam i södra Sverige. - Det här är ett hot mot den biologiska mångfalden, säger Lars Ove Johansson, ordförande i LRF Sydost till Östran.

Naturvårdsverket har föreslagit ett antal vargföryngringar i södra Sverige i sin förvaltningsplan för stora rovdjur. Men enligt LRF Sydost är detta ingen realistisk plan.

– Naturvårdsverket menar att en föryngring av vargstammen ökar den biologiska mångfalden, men vi är övertygade om att det blir motsatsen och kommer att hota den biologiska mångfalden i stället. Vargarna attackerar får, nötboskap och hästar vilket kan leda till att djurägare slutar att ha djur och odla vilket leder till att landskapet växer igen, säger Lars Ove Johansson, ordförande i LRF Sydost till Östran.

Enligt LRF Sydost finns det ingen utredning över de socioekonomiska konsekvenserna av en vargetablering i södra Sverige. Det är inte heller utrett hur ekonomisk kompensation till drabbade ser ut.

AKTUELLT

Ser en ljusnande framtid för jaktfrågor i EU

Kungsbacka (JJ) Jägareförbundets riksjaktvårdskonsulent, Daniel Ligné, ser en ljusnande framtid för jaktfrågorna inom EU. Han tror att EU-politiker tagit lärdom av Storbritanniens utträde ur unionen. – Man inser nog att det inte går att plåga folk hur mycket som helst, säger Daniel Ligné i Jaktjournalens webbradio.

Unga jägare får testa ny jakt

Örebro/Storuman (JJ) Unga jägare i Storuman och Örebro ges möjlighet att testa olika sorters jakt. Det är Jägareförbundet som ordnar så att de får jaga på nya marker.

Bjud på Mannerströms kryddiga vildsvinsskinka

Kungsbacka (JJ) Mästerkocken Leif Mannerström bjuder nu i juletider Jaktjournalens läsare på ett härligt vildsvinsskinkerecept. Det är vilt, kryddigt och doftar jul. Överraska släkten och sätt lite guldkant på årets julbord.

Delade meningar om antal lodjur i Blekinge

Blekinge (JJ) Länsstyrelsen uppskattar att det finns mellan 15 och 20 lodjur i Blekinge län. Jägarnas Riksförbund tror att det är en kraftig underskattning och vill ha jakt på 30 lodjur i vinter.

Annonser