LRF kritiska till varg i södra Sverige

Kungsbacka (JJ) LRF Sydost är minst sagt skeptiska mot en permanent vargstam i södra Sverige. - Det här är ett hot mot den biologiska mångfalden, säger Lars Ove Johansson, ordförande i LRF Sydost till Östran.

Naturvårdsverket har föreslagit ett antal vargföryngringar i södra Sverige i sin förvaltningsplan för stora rovdjur. Men enligt LRF Sydost är detta ingen realistisk plan.

– Naturvårdsverket menar att en föryngring av vargstammen ökar den biologiska mångfalden, men vi är övertygade om att det blir motsatsen och kommer att hota den biologiska mångfalden i stället. Vargarna attackerar får, nötboskap och hästar vilket kan leda till att djurägare slutar att ha djur och odla vilket leder till att landskapet växer igen, säger Lars Ove Johansson, ordförande i LRF Sydost till Östran.

Enligt LRF Sydost finns det ingen utredning över de socioekonomiska konsekvenserna av en vargetablering i södra Sverige. Det är inte heller utrett hur ekonomisk kompensation till drabbade ser ut.

AKTUELLT

Tracker har fått svenska ägare

Åmotsfors (JJ) Finska hundpejlföretaget Tracker har fått svenska ägare och satsar nu hårt på att utveckla produkter och kundservice. Investmentbolaget Nalka har bildat koncernen Open Air Group som satsar på företag inom jaktsegmentet.

Annonser