LRF kräver hårdare jakttryck på hjort

Ystad (JJ) På vissa håll i Skåne har stammen av dovhjort tillåtits växa så stor att den klassas som ohälsosam av LRF:s expert på området. – I vissa områden i Skåne är läget katastrofalt. Dovhjortarna är i dåligt skick och flockarna har fel sammansättning, säger Stig Lundström som är vice ordförande för LRF i Skåne.

Anledningen till att det har blivit så här är flera, dels så utfodras viltet vilket gör att den naturliga sållningen av svaga individer under vintern uteblir. Dels så jagar man på fel sätt enligt Stig Lundström.

– Hindarna är svårjagade och därmed skjuts det för många handjur.

Lösningen enligt Stig Lundström är att upphöra med utfodring kombinerat med ett hårt jakttryck för att minska stammen och höja kvaliteten på dovhjortarna, skriver Ystads Allehanda.

AKTUELLT

Befarade vargskador var bett efter björn

Hälsingland (JJ) Den stövare som blev svårt biten av rovdjur på tisdagsförmiddagen, söder om Alfta och Bollnäs, attackerades av björn, inte varg. – Det var svårt att bedöma, säger besiktningsman Bert Eriksson.

Alla hundar uttagna inför Småhunds-SM

Ydre (JJ) På måndag släpps Sveriges tolv bästa drivande hundar i skogarna utanför Ydre. Då avgörs nämligen 2017 års upplaga av Småhunds-SM. Jaktjournalen liverapporterar såklart.

Fällde guldbock på första jakten

Falköping (JJ) Det blev max utdelning för 15-årige Emil Nilsson när han gick ut på sin första uppsiktsjakt: Han fällde en guldbock. – Vi hade sett den under sommaren men trodde inte att den var så stor, säger pappa Peter som satt bredvid och filmade dramatiken.

Känner sig lurade på godsjakt

Skåne (JJ) Tio jägare köpte jakt på ett gods och betalade tillsammans 130 000 kronor. Det visade sig dock att den som sålde jakten inte ägde marken i området.

Överviktiga jakthundar

Övervikten har ökat markant bland svenskarna de senaste åren. Och det verkar som om den trenden även gäller våra jakthundar.

Jägarna tvingas ta smällen

De senaste veckorna har det debatterats flitigt runt vildsvinsstammen och de skadeproblem som uppstått inom vissa områden. Man pratar om skador för mångmiljonbelopp som drabbar lantbruk, villaägare och trafik i första hand.

Annonser