LRF kräver allmän jakt på kronhjort

– Vi vill ge möjlighet till allmän jakt på kronhjort, säger Jan Landström på Lantbrukarnas riksförbund (LRF). Liknande regler som gäller för jakt på rådjur och dovhjort. - Behåll den reglerade jakten, säger Svenska Jägarförbundets jaktvårdskonsulent i Västra Götaland Karl-Johan Brindbergs.

LRF vill införa allmän jakt på kronhjort, något som Svenska Jägareförbundet motstätter sig till. (Foto: iStock)

I Västergötand fanns på 1600talet gott om kronhjort och här försvann den sista år 1836. På Kållandsö fanns på 1820-talet omkring 150 hjortar. Idag uppskattas stammen till cirka 25 000 djur.

– I Skaraborg finns det främst kronhjort kring Vara och Grästorp liksom mellan Skara och Falköping, säger jaktvårdskonsult Karl-Johan Brindbergs på Svenska Jägarförbundet i Skaraborg. Det är svårt att uppskatta antalet.

– Stammen drar iväg obevekligt, konstaterar Jan Landström på LRF i Västra Götaland. Vi kommer möta en allt högre ökningstakt inom några år.
–  Det är ofrånkomligt, och det är en potentiell oroshärd, säger han. Den ekonomiska förlusten för en skogsägare som får ett granbestånd barkflängt är betydande. Naturvårdsverket har räknat ut att förlusten kan vara omkring halva virkesvärdet om beståndet måste avverkas i förtid. Även skador på åkrar är betydande där kronhjorten finns.  Vi står inför en klockren intressekonflikt, säger Jan Landström.

– Vi vill ge möjlighet till allmän jakt på kronhjort, inte bara på kalv, säger Jan Landström. Det vill säga liknande regler som gäller för jakt på rådjur och dovhjort.

– Vi vill fortsätta med dagens reglerade jakt, säger jaktvårdskonsulent Karl-Johan Brindbergs. Där vi bildar kronskötselområden, får en tilldelning och en förvaltning där vi både kan gasa och bromsa stammen, säger han till Skaraborgsbygden.

AKTUELLT

Hemliga vargjakter – för att stoppa aktivister?

Kungsbacka (JJ) Jägareförbundets ordförande, Torbjörn Larsson, utesluter inte att samhället i framtiden måste hemligstämpla vargjakterna – för att slippa sabotage från aktivister. – Problemen i Västmanland ligger högt på vår prioriteringslista, säger Torbjörn Larsson i Jaktjournalens webbradio.

Bus drunknade – återupplivades mirakulöst

Borås (JJ) Magnus Erntson, Fritsla, var i helgen nära att förlora sin drever-basset-taxkorsning, Liten Bus, vid ett allvarligt drunkningstillbud. – Hon var död en stund, eller så nära död man kan vara. Men mina kompisar fick liv i henne med hjärtmassage och konstgjord andning, säger Magnus.

Jägare och fiskare i aktion mot skarvarna

Kungsbacka (JJ) Svenska Jägareförbundet och Sveriges sportfiske- och fiskevårdsförbund vill ha mer skarvjakt i Sverige. Ett första steg för de båda förbunden är en ansökan om att få börja minska bestånden i Västra Götaland.

Annonser