LRF efterlyser höjd beredskap på grund av varg

ÄLMHULT(JJ). LRF Sydost vill att länsstyrelsen höjer beredskapen med anledning av vargetableringen i Älmhult. Det verkar som att ett revir är på väg att bildas av en varghona väster om Älmhult. LRF ser en fara att djur antingen blir rivna elller skräms av vargen.

– Det är viktigt att länsstyrelsen är med på banan från början. Att de som har djur och som blir drabbade får en snabb ersättning, likadant om det skulle bli aktuellt med något förebyggande stängsel eller liknande, säger Lars-Ove Johansson, ordförande i LRF Sydost, till Smålandsposten.

Christer Holden, ordförande i Jägarförbundet i Älmhult, säger till Smålandsposten att det går att ha några vargar i Småland, men inte för många.
Och han pekar på risken att vargen kan börja ta hundar, något som skulle göra att man mister stora delar av jakten.

0 kommentarer

AKTUELLT

Varför väcker ni björnar, Brunberg?

Kungsbacka (JJ) En film på Youtube visar hur svenska forskare gräver ut och väcker en björn i vinteridet. Vi frågar Sven Brunberg på Skandinaviska björnforskningsprojektet varför de väcker björnar.

Vinnarjakt på gång

Lidsjöberg (JJ) I dag reser vi på Jaktjournalen till Ströms Vattudal för att spendera ett par jaktdagar tillsammans med fem taggade prenumeranter.

Älgdrev rakt genom centrala Råneå

Norrbotten (JJ) Älgjägaren Anders Nordström har aldrig varit med om något liknande. Den stora älgtjuren valde att springa rakt genom centrala Råneå när den fick jämthunden Bullen efter sig.

Skogsägare vill minska rådjursstammen

Gotland (JJ) Egentligen skulle vi behöva skjuta av 5 000 rådjur i en smäll, säger Jan-Erik Dahlbom, skogsinspektör i ett uttalande till tidningen Helagotland.se. Rådjuren på ön äter upp skogsplantorna för skogsbrukarna där.

Meningen med livet

För de allra flesta arter består meningen med livet i att föröka sig och föra sina gener vidare till en ny generation. Människan har en tendens att överdriva.

Jägarna hade rätt

Årets björnjaktpremiär blev som vanligt både spännande och intensiv. En av björnjägarna som Jaktjournalen pratade med vid 08-tiden på morgonen den 21 augusti berättade för mig i samband med att han just fällt en björn. – Här i Gävleborg får man bara en chans så det gäller att allt funkar. Vad han menar är att

Bästa grytan på rådjur

Rådjuret finns i stort sett i hela landet och är dessutom ett av vårt populäraste matvilt. Med all rätt då rådjursköttet enkelt kan möras och är fintrådigt. Lyxar du dessutom till det med att göra en riktigt god gryta av rådjursköttet behöver du inte vara rädd att misslyckas. Ett av många goda recept hittar du

Annonser