LRF beklagar att licensjakt på varg stoppas

RIKS(JJ). Lantbrukarnas Riksförbund, LRF, beklagar att ett fundament - licensjakten på varg - i vargpolitiken raseras. – Det är djupt beklagligt att EU-kommissionen har pressat Sverige att frångå en rovdjursförvaltning som har stöd av en mycket stor majoritet i riksdagen. Därmed raseras – i bästa fall tillfälligt – ett fundament för vargpolitiken, licensjakten. Detta är inte ett beslut LRF önskar, säger LRF:s förbundsordförande Helena Jonsson i ett pressmeddelande.

– Det är illa för det fortsatta arbetet med rovdjursförvaltningen att licensjakten på varg för 2012 inte kommer att genomföras. Jag känner starkt för människor i de bygder där rovdjurstrycket är stort. Jag delar deras oro, säger Helena Jonsson och fortsätter:
– Trots detta går det att ha viss förståelse för beslutet med tanke på de långtgående konsekvenser för rovdjursförvaltningen som en fällande dom i EU-domstolen kan medföra. Det är sannolikt ett ännu sämre alternativ.

I pressmeddelandet påpekar hon att inte heller slopandet av ”taket” för vargstammen är önskvärt innan rovdjursutredan lagt fram sitt slutbetänkande. 
LRF menar att det nu är viktigt att skyddsjakten, efter snabb utredning, kan utökas eller omformas så att medlemmarnas problem med vargar minimeras. 
Jonsson framhåller att skyddsjakten måste utformas så att besluten kan tas snabbt och så att jakten blir effektiv. 

AKTUELLT

Stängda viltövergångar stoppar älgar i Långed

Nordmaling (JJ) Älgarna som kommer vandrande till Långed kan inte fortsätta över E4:an och ned till kusten. Trafikverket har stängt tre viltövergångar för att hindra renar att komma ut på vägen. – Älgarna blir fångade och jagade, säger jägaren Henning Hallström.

Prisvärda nykomlingar från F.A.I.R.

Italienska F.A.I.R. fortsätter att erbjuda nyheter på hagelmarknaden. F.A.I.R. Game och F.A.I.R. Light. Light kan ses som en mindre kopia av Game. Både kolv och pipset har kortats. Viktskillnaden är två hekto. Inte mycket kan tyckas men efter en dag i skogen eller på fjället blir det skillnad. Båda bössorna är gedigna och välarbetade. Dessutom prisvärda.

Malmbäckaren Foxii – En av hamiltonrasens främsta rävhundar!

Att vara 20 år och ha en egen stövare tillhör ovanligheterna. Att hunden också är champion är ändå mer sällsynt. För Jesper Karlsson, Kville och hans hamiltontik SE J (RÄV)CH Malmbäckaren Foxii är det inga konstigheter. Stövarjakten har legat varmt om hjärtat sedan barnsben och sedan han köpte Foxii har jakten gått som på räls.

Utredning hotar jakthundsträning

Nyligen presenterade regeringen ett förslag till ny djurskyddslag, ett förslag som berör jakthundsträning och jakt på flera punkter. Men i dagsläget är det oklart hur djurskyddslagen ändras, först ska en remiss behandlas av lagrådet.

Lider svenska jägaren av restviktsneuros eller…?

Vi har nog alla suttit i den där jaktstugan eller vad det nu är, när kalibrar och kulor kommit på tal. Ni vet, helt plötsligt är alla experter och vet exakt vad som biter bäst på älgar, vildsvin och björnar. I bland kanske med en rätt ringa erfarenhet?

Annonser