LRF beklagar att licensjakt på varg stoppas

RIKS(JJ). Lantbrukarnas Riksförbund, LRF, beklagar att ett fundament - licensjakten på varg - i vargpolitiken raseras. – Det är djupt beklagligt att EU-kommissionen har pressat Sverige att frångå en rovdjursförvaltning som har stöd av en mycket stor majoritet i riksdagen. Därmed raseras – i bästa fall tillfälligt – ett fundament för vargpolitiken, licensjakten. Detta är inte ett beslut LRF önskar, säger LRF:s förbundsordförande Helena Jonsson i ett pressmeddelande.

– Det är illa för det fortsatta arbetet med rovdjursförvaltningen att licensjakten på varg för 2012 inte kommer att genomföras. Jag känner starkt för människor i de bygder där rovdjurstrycket är stort. Jag delar deras oro, säger Helena Jonsson och fortsätter:
– Trots detta går det att ha viss förståelse för beslutet med tanke på de långtgående konsekvenser för rovdjursförvaltningen som en fällande dom i EU-domstolen kan medföra. Det är sannolikt ett ännu sämre alternativ.

I pressmeddelandet påpekar hon att inte heller slopandet av ”taket” för vargstammen är önskvärt innan rovdjursutredan lagt fram sitt slutbetänkande. 
LRF menar att det nu är viktigt att skyddsjakten, efter snabb utredning, kan utökas eller omformas så att medlemmarnas problem med vargar minimeras. 
Jonsson framhåller att skyddsjakten måste utformas så att besluten kan tas snabbt och så att jakten blir effektiv. 

0 kommentarer

AKTUELLT

Varför väcker ni björnar, Brunberg?

Kungsbacka (JJ) En film på Youtube visar hur svenska forskare gräver ut och väcker en björn i vinteridet. Vi frågar Sven Brunberg på Skandinaviska björnforskningsprojektet varför de väcker björnar.

Vinnarjakt på gång

Lidsjöberg (JJ) I dag reser vi på Jaktjournalen till Ströms Vattudal för att spendera ett par jaktdagar tillsammans med fem taggade prenumeranter.

Älgdrev rakt genom centrala Råneå

Norrbotten (JJ) Älgjägaren Anders Nordström har aldrig varit med om något liknande. Den stora älgtjuren valde att springa rakt genom centrala Råneå när den fick jämthunden Bullen efter sig.

Skogsägare vill minska rådjursstammen

Gotland (JJ) Egentligen skulle vi behöva skjuta av 5 000 rådjur i en smäll, säger Jan-Erik Dahlbom, skogsinspektör i ett uttalande till tidningen Helagotland.se. Rådjuren på ön äter upp skogsplantorna för skogsbrukarna där.

Meningen med livet

För de allra flesta arter består meningen med livet i att föröka sig och föra sina gener vidare till en ny generation. Människan har en tendens att överdriva.

Jägarna hade rätt

Årets björnjaktpremiär blev som vanligt både spännande och intensiv. En av björnjägarna som Jaktjournalen pratade med vid 08-tiden på morgonen den 21 augusti berättade för mig i samband med att han just fällt en björn. – Här i Gävleborg får man bara en chans så det gäller att allt funkar. Vad han menar är att

Bästa grytan på rådjur

Rådjuret finns i stort sett i hela landet och är dessutom ett av vårt populäraste matvilt. Med all rätt då rådjursköttet enkelt kan möras och är fintrådigt. Lyxar du dessutom till det med att göra en riktigt god gryta av rådjursköttet behöver du inte vara rädd att misslyckas. Ett av många goda recept hittar du

Annonser