LRF bas mycket kritisk till rovdjursutredning

Regeringens rovdjursutredare föreslog nyligen en ökning av antalet vargar i Sverige till 450 vargar. Var ska alla dessa nya vargar få plats, undrar LRF-ordföranden, Lars-Göran Pettersson.

LRF:s ordförande Lars-Göran Pettersson är mycket kritisk till Liljelunds förslag.
– Utredningens förslag är som att hälla bensin på brasan. Polariseringen kommer att öka. I Värmland, Dalarna och Gävleborg är i princip all mark som lämpar sig för varg nu upptagen av etablerade vargrevir, säger Lars-Göran Pettersson i ett uttalande till media.
Eftersom vargar är revirhävdande kan de inte ”trängas ihop”, menar Lars-Göran Petterson.
– En stor del av Sverige utgörs av renskötselområdet, där varg inte skall etablera sig av hänsyn till renskötseln.
Vi frågar oss – var ska de 450 vargarna leva, säger Lars-Göran Pettersson.

0 kommentarer

AKTUELLT

Webbradio: Ingen vargjakt i norra Värmland?

Värmland (JJ) Länsstyrelsens ståndpunkt om vargpopulationen i norra Värmland har retat upp jägarnas representant i viltförvaltningsdelegationen, Lennart Johannesson. – Att kalla norra Värmland för spridningszon för varg till Dalarna är bedrövligt, säger Lennart Johannesson i Jaktjournalens webbradio.

Webbradio: Älg fälld i Jaktjournalens Vinnarjakt

Jämtland (JJ) Det går bra för jägarna i Jaktjournalens Vinnarjakt i Lidsjöberg i nordvästra Jämtland. På onsdagsförmiddagen fälldes en älg och Tomas Jonsson från Delsbo hade björn på sitt pass. Hör rapporten från jakten i Jaktjournalens webbradio.

Ännu en hund tagen av varg i gamla Rialareviret

Stockholm (JJ) På onsdagsmorgonen kom ytterligare en anmälan om en sällskapshund som blivit tagen av varg i det gamla Rialareviet. – Hundägaren säger att hon var bara någon meter från sin hund när vargen hoppade upp på stigen och tog den, berättar Mikael Pettersson vid polisen.

Varför väcker ni björnar, Brunberg?

Kungsbacka (JJ) En film på Youtube visar hur svenska forskare gräver ut och väcker en björn i vinteridet. Vi frågar Sven Brunberg på Skandinaviska björnforskningsprojektet varför de väcker björnar.

Vinnarjakt på gång

Lidsjöberg (JJ) I dag reser vi på Jaktjournalen till Ströms Vattudal för att spendera ett par jaktdagar tillsammans med fem taggade prenumeranter.

Annonser