LRF-avdelning vill utrota vildsvin

ÖSTERGÖTLAND(JJ). LRF:s lokalavdelning i Bankekind, utanför Linköping, har föreslagit att man ska utrota alla vildsvin som inte finns i hägn.

– Det vore inte dumt om vi kunde göra det, nu tror jag väl inte att vi kan lyckas med det. Vi får vara glada om vi lyckas få ner vildsvinsstammen istället, säger Britt- Marie Gustafsson, ordförande i Bankekinds LRF-avdelning, till SR P4 Östergötland. 

Till gårdagens förbundsstämma i Linköping hade fyra nya motioner kommit in om att begränsa vildsvinsstammen.
– Motionerna kommer från olika håll i Östergötland och vi ser allvarligt på det från LRF: s sida. Men vi ser att vi inte utnyttjat alla möjligheter som finns än inom nuvarande regel- och lagstiftningar, säger Peter Borring, länsordförande i LRF i Östergötland.

Britt-Marie Gustafsson menar att det är många som är upprörda över vildsvinen. Det var också en anledning till att den provokativa motionen om utrotning av djuren kom till.
– När jag letade efter material för det här så såg jag att jordbruksverket har diskuterat det här med totalutrotning och även andra myndigheter. Så vi är inte helt ute och reser. Andra ser också problemet. Om LRF ligger på lite extra så kanske vi kan få igenom lite mer, säger Britt- Marie Gustafsson.

1 kommentar

  • Höga priser på jaktarrenden
    Konstigt att samtidigt som markägare vill bli av med ett problem ska de ha bra betalt för att någon skall uföra jobbet. Ligger jaktarrendet på ca 100 kr/Ha i Linköpingstrakten. Detta skulle kunna jämföras med att en hantverkare exempelvis en målare skulle betala mig inkluvise färg för att få måla om mitt hus. Tänk om ni som klagar på vildsvinsskador det kanske kommer att kosta att få hjälp med avskjutningen.

AKTUELLT

Webbradio: Ingen vargjakt i norra Värmland?

Värmland (JJ) Länsstyrelsens ståndpunkt om vargpopulationen i norra Värmland har retat upp jägarnas representant i viltförvaltningsdelegationen, Lennart Johannesson. – Att kalla norra Värmland för spridningszon för varg till Dalarna är bedrövligt, säger Lennart Johannesson i Jaktjournalens webbradio.

Annonser