LRF ansökar på skyddsjakt på varg i Sörmland

Stockholm (JJ) I går skickade LRF Mälardalen och LRF Södermanland in en gemensam skyddsjaktansökan på varg i Sjundareviret till Länsstyrelserna i Stockholms och Södermanlands län.

De omfattande fårattackerna av varg i det nyetablerade Sjundareviret har fått LRF att agera. Totalt har hittills ett 50-tal får dödats utanför Gnesta.

I början av veckan träffade LRF Mälardalen, LRF Södermanland, LRF centralt, Svenska Fåravelsförbundet och Molstabergs gård Länsstyrelsen i Stockholms län för att belysa situationen och diskutera skyddsjakt. Samtalet ledde till att LRF tagit initiativet till att ansöka om skyddsjakt i skadeförebyggande syften.

Sedan tidigare har även Jägarnas Riksförbund lämnat in en skyddsjaktsansökan.

AKTUELLT

Hur stoppas aktivister som saboterar vargjakt?

Västmanland (JJ) Aktivister stör vargjakten i Kölstareviret i Västmanland. – Det är märkligt att polisen inte agerar, säger Jägareförbundets Gunnar Glöersen i Jaktjournalens webbradio. Men polisen meddelar att utredning pågår.

Evalds företag ruinerades av Naturvårdsverket – nu stämmer han staten

Evald Hellgren bedrev en blomstrande näringsverksamhet i Örträsk i Västerbotten när Naturvårdsverket felaktigt drog in tillståndet för hans populära vildsvinsfälla Sinkabirum. Två år senare fick han rätt i kammarrätten, som konstaterade att Naturvårdsverket överhuvudtaget ”inte haft fog för sitt beslut” – men då hade hans firma ruinerats. Evald vände sig till Justitiekanslern för att få ersättning för sina förluster men fick avslag med motiveringen att Naturvårdsverkets fel inte varit tillräckligt ”uppenbart”. Nu stämmer Evald Hellgren staten med hjälp av Centrum för rättvisa.

Annonser