Lövblås effektivt mot mink

Norra Bohuslän (JJ) Trots att det finns ett förbud mot att använda motordrivna anordningar i samband med jakt får jägare i Kosterhavets jaktvårdsförening använda lövblås i samband med minkjakt.

Länsstyrelsen i Västra Götaland har gett ett jaktlag tillstånd att använda lövblås i samband med minkjakt. (Foto:iStock)

Eftersom mink inte är ett naturligt inslag i den svenska faunan, utan är ett resultat av att djur har rymt eller släppts ut från farmar, ser länsstyrelsen i västra Götaland skäl att bevilja undantag från förbudet.

Mink utgör ett hot mot fågellivet men gömmer sig ofta där de är omöjliga att komma åt och i nationalparken är det förbjudet att omlagra stenar. Genom att blåsa in luft i gryten kommer de oftast ut, vilket gör dem lättare att skjuta.

Enligt det senaste avtalet om jakträttsupplåtelse mellan länsstyrelsen och föreningen får skyddsjakt på mink ske i hela Kosterhavets nationalpark, som berör kommunerna Tanum och Strömstad, med undantag för ön Käbblingarna med intilliggande öar och skär, rapporterar Strömstads Tidning.

AKTUELLT

Jaktfilm: Se när bocken fälls

I nya numret av Jaktjournalen återfinns ett bockjaktreportage signerat Julius Berg. Han hade också filmkamera med sig och fick skottsekvensen på den udda bocken fångad på film.

Stövar-SM för rävhundar flyttas

Värmland (JJ) Stövar-SM för rävhundar kommer inte som planerat att arrangeras i Norrbottens län. I stället blir det Värmlands stövarklubb som tar över stafettpinnen och arrangerar mästerskapet i vinter.

SKK och Agria fortsätter samarbete

Kungsbacka (JJ) Svenska kennelklubben och försäkringsbolaget Agria har skrivit under ett nytt avtal för fortsatt samarbete i ytterligare sju år. Avtalet innebär bland annat att Agria SKK forskningsfond även fortsättningsvis bidrar till forskning till nytta för hund och katt.

Säljer mer än 550 åtelkameror i månaden

Kungsbacka (JJ) Bara hos Hylte Jakt & Lantman och Z-Aim säljs mer än 550 åtelkameror i månaden. Nu är frågan om försäljningen kan öka ytterligare sedan kamerorna blivit möjliga att använda utan tillstånd för jägare.

OK till lodjursjakt i vinter

Stockholm (JJ) Naturvårdsverket ger klartecken till länsstyrelserna att besluta om licensjakt på lodjur. Vinterns inventeringar ska ha visat att lodjursstammen är nästan exakt lika stor i år som förra året.

Annonser