Lövblås effektivt mot mink

Norra Bohuslän (JJ) Trots att det finns ett förbud mot att använda motordrivna anordningar i samband med jakt får jägare i Kosterhavets jaktvårdsförening använda lövblås i samband med minkjakt.

Länsstyrelsen i Västra Götaland har gett ett jaktlag tillstånd att använda lövblås i samband med minkjakt. (Foto:iStock)

Eftersom mink inte är ett naturligt inslag i den svenska faunan, utan är ett resultat av att djur har rymt eller släppts ut från farmar, ser länsstyrelsen i västra Götaland skäl att bevilja undantag från förbudet.

Mink utgör ett hot mot fågellivet men gömmer sig ofta där de är omöjliga att komma åt och i nationalparken är det förbjudet att omlagra stenar. Genom att blåsa in luft i gryten kommer de oftast ut, vilket gör dem lättare att skjuta.

Enligt det senaste avtalet om jakträttsupplåtelse mellan länsstyrelsen och föreningen får skyddsjakt på mink ske i hela Kosterhavets nationalpark, som berör kommunerna Tanum och Strömstad, med undantag för ön Käbblingarna med intilliggande öar och skär, rapporterar Strömstads Tidning.

AKTUELLT

M: Förenkla för laglydiga vapenägare!

Kungsbacka (JJ) Det borde vara möjligt för jägare och sportskyttar att äga fler vapen än i dag. Det skriver moderaternas landsbygdspolitiske talesperson, Sten Bergheden, och moderate riksdagsmannen John Widegren i den här debattartikeln.

Webbradio: Så resonerar rätten om Benelli MR1

Kungsbacka (JJ) Kammarrättens dom om halvautomaten Benelli MR1 tas emot med bestörtning bland svenska jägare och skyttar. I Jaktjournalens webbradio förklarar ordföranden i målet, kammarrättsråd Marie-Louise Kraft, hur domstolen resonerat.

Jägare i stor insats mot barnsexhandel

Stockholm (JJ) Jägarkåren är stor och när den går samman händer det grejer. I just nu pågående kampanj Musikhjälpen har jägarnas insamlingsbössa redan dragit in mer än 100 000 kronor.

Annonser