Lövblås effektivt mot mink

Norra Bohuslän (JJ) Trots att det finns ett förbud mot att använda motordrivna anordningar i samband med jakt får jägare i Kosterhavets jaktvårdsförening använda lövblås i samband med minkjakt.

Länsstyrelsen i Västra Götaland har gett ett jaktlag tillstånd att använda lövblås i samband med minkjakt. (Foto:iStock)

Eftersom mink inte är ett naturligt inslag i den svenska faunan, utan är ett resultat av att djur har rymt eller släppts ut från farmar, ser länsstyrelsen i västra Götaland skäl att bevilja undantag från förbudet.

Mink utgör ett hot mot fågellivet men gömmer sig ofta där de är omöjliga att komma åt och i nationalparken är det förbjudet att omlagra stenar. Genom att blåsa in luft i gryten kommer de oftast ut, vilket gör dem lättare att skjuta.

Enligt det senaste avtalet om jakträttsupplåtelse mellan länsstyrelsen och föreningen får skyddsjakt på mink ske i hela Kosterhavets nationalpark, som berör kommunerna Tanum och Strömstad, med undantag för ön Käbblingarna med intilliggande öar och skär, rapporterar Strömstads Tidning.

0 kommentarer

AKTUELLT

Vinn älgjakt i Ströms Vattudal

Drömmer du om att få uppleva älgjakt när den är som bäst. Tveka då inte att anmäla dig till Jaktjournalens Vinnarjakt i Ströms Vattudal i slutet av september. Vi lottar ut fem platser till våra prenumeranter.

Dom om nougatåtel står fast

Ljusdal (JJ) Björnjägaren som dömdes i tingsrätten för att lockat björn från grannmarken och dessutom använt åtelkameror överklagade men hovrätten fastslår tingsrättens dom

Klagomål mot säljakt

Skurup (JJ) Föreningen Jaktkritikerna har skriftligen hört av sig till Skurups ledande politiker och tjänstemän för att vädja om ett förbud mot säljakt i kommunen.

GPS-märkt ren bar på CWD-smitta

Norge (JJ) Norska myndigheter avlivade förra veckan ytterligare en ren som bar på CWD-smitta. Renen försågs tidigare i år med GPS-sändare och då togs också prover på den som nu analyserats.

1 550 kaniner skjutna i Kalmar tätort

Kalmar (JJ) Kalmar kommun har gjort en stor satsning på att få ner antalet kaniner. I fjol sköts 1 550 kaniner ihjäl inom tätbebyggt område. Avskjutningen har gett resultat, men kaninjakten är långt ifrån över. Även under år 2015 jagade man och lyckades skjuta 1 324 kaniner.

Annonser