Lövängens Boy segrade i Stövar-SM 2012

Lövängens Boy tillsammans med husse Bo Andersson. Foto: Ted Karlsson Det blev finsk stövaren Lövängens Boy med ägare Bo Andersson, Bredaryd som tog hem vinsten i Stövar-SM med 120 minuter plus 110 minuter på räv och en elitetta i pris.

Årets Stövar-SM i Håcksvik hade en knackig start. Under första dagen hade flera hundar problem att ta upp. Lövängens Boy fann dock en räv och drev full tid. Utöver hans första pris delades bara två tredjepris ut första dagen.

Dag två hade bättre förhållanden och flera hundar drev hare. Däremot verkade rådjursintresset hos årets deltagare vara stort. Totalt fyra av tio startande hundar blev utslagna på rå under mästerskapet.

Lövängens Boy drev länge innan domarlaget med hjälp av spårning kunde avslöja drevdjuret som även dag två var räv. Totalt kunde domarna räkna ihop 110 drevminuter och Boy fick sålunda ett andrapris dag två och en elitetta totalt.

Jaktjournalen gratulerar Bo Andersson och Lövängens Boy till både elitettan och SM-vinsten.

Resultaten på övriga hundar presenteras inom kort på vår SM-Sida.

AKTUELLT

Debatt: Det kokar i Kiruna

Norrbotten (JJ) Det är trist att tvingas konstatera att debatten om samebyarnas rättigheter i fjällen påminner om invandrarfrågan för några år sedan. Då rådde närmast åsiktsdiktatur. Den som hade kritiska synpunkter på hur invandringen sköttes stämplades som rasist. Idag hamnar rasiststämpeln på den som ifrågasätter det rimliga i att samebyarna ensamma ska bestämma över jakt och fiske i fjällvärlden.

Steyr-Mannlicher Zephyr

Det är inte alltid som småviltstudsare känns som fullvuxna. Zephyr från Österrikiska Steyr-Mannlicher är ett undantag från denna regel. Småviltstudsaren känns som mycket vapen och är en stark utmanare i småviltstudsarklassen.

Ismans Yes – en spektakulär jaktmaskin

Ismans Yes har ett grundmurat ryckte som rådjursdrivare. Prestationerna under 2016 är häpnadsväckande med en seger i det stora Vegaprovet i Norge med den högsta poängen som noterats på den vackra ön utanför Brønnøysund vid Helgelandskusten. Hösten avslutades med en ny framgång med andraplatsen i Basset-SM på Öster Malma. Det var dessutom första gången Yes var i kontakt med dovvilt.

Resurser devalveras

Det finns ett inbyggt bekymmer och en underliggande föraktfull ton i att se vilt som skadedjur snarare än som resurs. Länsstyrelser har under flera år beståndsreglerat rovdjursstammarna i norr i smyg via frikostiga skyddsjaktsbeslut. Nu verkar det dock som om myndigheter och politiker gått för långt.

Vargen har kommit till paradiset

Markerna är fulla av vilt. I området norr om sjön Roxen i Östergötland är viltstammarna av älg, rådjur, hjort och vildsvin täta. Hit till paradiset har även ett vargpar etablerat sig och inom de närmaste veckorna väntas den första valpkullen i modern tid att födas i Östergötland.

Annonser