Löpare nära ilsken björnhona

Gällivare (JJ) En ilsken björnhona försvarade sina två ungar men Mikael Uusitalo lyckades tillsammans med sina löparkamrater att behålla lugnet i den allvarliga situationen.

I lördags sprang de Rallarmarschen mellan Gällivare och Porjus och när de hade några kilometer kvar till mål mötte en aggressiv björnhona som försvarade sina två fjolårsungar.

– Björnhonan gjorde två skenattacker mot oss. Hon ställde sig på bakbenen och rusade fram mot oss och avbröt cirka 15 meter i från oss, säger Mikael Uusitalo.

De stod lugna och pratade lite med björnen samtidigt som de klappade i händerna för att göra björnen uppmärksam. Ett handlingssätt som i efterhand tycks ha fungerat väl.

AKTUELLT

Hur stoppas aktivister som saboterar vargjakt?

Västmanland (JJ) Aktivister stör vargjakten i Kölstareviret i Västmanland. – Det är märkligt att polisen inte agerar, säger Jägareförbundets Gunnar Glöersen i Jaktjournalens webbradio. Men polisen meddelar att utredning pågår.

Evalds företag ruinerades av Naturvårdsverket – nu stämmer han staten

Evald Hellgren bedrev en blomstrande näringsverksamhet i Örträsk i Västerbotten när Naturvårdsverket felaktigt drog in tillståndet för hans populära vildsvinsfälla Sinkabirum. Två år senare fick han rätt i kammarrätten, som konstaterade att Naturvårdsverket överhuvudtaget ”inte haft fog för sitt beslut” – men då hade hans firma ruinerats. Evald vände sig till Justitiekanslern för att få ersättning för sina förluster men fick avslag med motiveringen att Naturvårdsverkets fel inte varit tillräckligt ”uppenbart”. Nu stämmer Evald Hellgren staten med hjälp av Centrum för rättvisa.

Kvinna attackerad av älg

Umeå (JJ) En kvinna i Umeå attackerades på lördagseftermiddagen av en älg. Polisen fick rycka ut och hämta kvinnan i skogen.

Debatt: Vem vågar skjuta en skabbangripen varg?

Jägaren Patrik Myrvold frågar sig vilken jägare som vågar befria en skabbvarg från sina plågor. Om någon forskare menar att vargen skulle ha överlevt rävskabben den hade, så kommer jag att fällas för grovt jaktbrott med allt vad det innebär, skriver Myrvold i sin debattartikel.

Annonser