Lojakten stoppas i Norrbotten

Luleå (JJ) Länsstyrelsen i Norrbotten har föreslagit Naturvårdsverket att stoppa den allmänna jakten på lodjur under kommande jaktår.

Länsstyrelsen anser att lodjursstammen minskat i länet under de senaste åren. Antalet föryngringar ligger klart under länsstyrelsens förvaltningsplan. Förra året inventerades stammen och man hittade 32 familjegrupper, i år hade den siffran sjunkit till 24 familjegrupper.
Länsstyrelsen är däremot positiva till att bevilja skyddsjakt på enstaka individer som orsakar stora skador.
Förra året hade Norrbotten en tilldelning på fyra djur. Endast ett djur, en hona, fälldes i Jokkmokks kommun.

AKTUELLT

Jaktförordning strider mot Europakonventionen

Kungsbacka (JJ) Högsta förvaltningsdomstolen slog häromdagen fast att Jaktförordningen strider mot Europakonventionen. En skogsägare hade rätt att överklaga Naturvårdsverkets beslut om avslag på skyddsjakt på älg till domstol.

Jaktfilm: Se när bocken fälls

I nya numret av Jaktjournalen återfinns ett bockjaktreportage signerat Julius Berg. Han hade också filmkamera med sig och fick skottsekvensen på den udda bocken fångad på film.

Stövar-SM för rävhundar flyttas

Värmland (JJ) Stövar-SM för rävhundar kommer inte som planerat att arrangeras i Norrbottens län. I stället blir det Värmlands stövarklubb som tar över stafettpinnen och arrangerar mästerskapet i vinter.

SKK och Agria fortsätter samarbete

Kungsbacka (JJ) Svenska kennelklubben och försäkringsbolaget Agria har skrivit under ett nytt avtal för fortsatt samarbete i ytterligare sju år. Avtalet innebär bland annat att Agria SKK forskningsfond även fortsättningsvis bidrar till forskning till nytta för hund och katt.

Säljer mer än 550 åtelkameror i månaden

Kungsbacka (JJ) Bara hos Hylte Jakt & Lantman och Z-Aim säljs mer än 550 åtelkameror i månaden. Nu är frågan om försäljningen kan öka ytterligare sedan kamerorna blivit möjliga att använda utan tillstånd för jägare.

Annonser