Lojakten stoppas i Norrbotten

Luleå (JJ) Länsstyrelsen i Norrbotten har föreslagit Naturvårdsverket att stoppa den allmänna jakten på lodjur under kommande jaktår.

Länsstyrelsen anser att lodjursstammen minskat i länet under de senaste åren. Antalet föryngringar ligger klart under länsstyrelsens förvaltningsplan. Förra året inventerades stammen och man hittade 32 familjegrupper, i år hade den siffran sjunkit till 24 familjegrupper.
Länsstyrelsen är däremot positiva till att bevilja skyddsjakt på enstaka individer som orsakar stora skador.
Förra året hade Norrbotten en tilldelning på fyra djur. Endast ett djur, en hona, fälldes i Jokkmokks kommun.

AKTUELLT

Ser en ljusnande framtid för jaktfrågor i EU

Kungsbacka (JJ) Jägareförbundets riksjaktvårdskonsulent, Daniel Ligné, ser en ljusnande framtid för jaktfrågorna inom EU. Han tror att EU-politiker tagit lärdom av Storbritanniens utträde ur unionen. – Man inser nog att det inte går att plåga folk hur mycket som helst, säger Daniel Ligné i Jaktjournalens webbradio.

Unga jägare får testa ny jakt

Örebro/Storuman (JJ) Unga jägare i Storuman och Örebro ges möjlighet att testa olika sorters jakt. Det är Jägareförbundet som ordnar så att de får jaga på nya marker.

Bjud på Mannerströms kryddiga vildsvinsskinka

Kungsbacka (JJ) Mästerkocken Leif Mannerström bjuder nu i juletider Jaktjournalens läsare på ett härligt vildsvinsskinkerecept. Det är vilt, kryddigt och doftar jul. Överraska släkten och sätt lite guldkant på årets julbord.

Delade meningar om antal lodjur i Blekinge

Blekinge (JJ) Länsstyrelsen uppskattar att det finns mellan 15 och 20 lodjur i Blekinge län. Jägarnas Riksförbund tror att det är en kraftig underskattning och vill ha jakt på 30 lodjur i vinter.

Annonser