Lojakten i Jämtland godkändes

Stockholm (JJ) Naturvårdsverkets överprövning av lodjursjakten i Jämtland är klar och myndigheten har kommit fram till att jakten var korrekt. Däremot uppfyllde inte Länsstyrelsen i Västernorrland kraven på sin licensjakt.
Jakten i Jämtlands län är avlyst sen länge och samtliga 29 lodjur har fällts. Naturvårdsverket uttalar sig ändå i sak eftersom det finns ett behov av vägledande uttalanden på området. Myndigheten kommer fram till att Länsstyrelsen i Jämtland har uppfyllt samtliga fem kriterier för licensjakt. Även om jaktuttaget i licensjakten i Jämtland är det största i Norra rovdjursförvaltningsområdet bedöms marginalen till miniminivån vara betryggande.

 

AKTUELLT

Hur stoppas aktivister som saboterar vargjakt?

Västmanland (JJ) Aktivister stör vargjakten i Kölstareviret i Västmanland. – Det är märkligt att polisen inte agerar, säger Jägareförbundets Gunnar Glöersen i Jaktjournalens webbradio. Men polisen meddelar att utredning pågår.

Evalds företag ruinerades av Naturvårdsverket – nu stämmer han staten

Evald Hellgren bedrev en blomstrande näringsverksamhet i Örträsk i Västerbotten när Naturvårdsverket felaktigt drog in tillståndet för hans populära vildsvinsfälla Sinkabirum. Två år senare fick han rätt i kammarrätten, som konstaterade att Naturvårdsverket överhuvudtaget ”inte haft fog för sitt beslut” – men då hade hans firma ruinerats. Evald vände sig till Justitiekanslern för att få ersättning för sina förluster men fick avslag med motiveringen att Naturvårdsverkets fel inte varit tillräckligt ”uppenbart”. Nu stämmer Evald Hellgren staten med hjälp av Centrum för rättvisa.

Kvinna attackerad av älg

Umeå (JJ) En kvinna i Umeå attackerades på lördagseftermiddagen av en älg. Polisen fick rycka ut och hämta kvinnan i skogen.

Debatt: Vem vågar skjuta en skabbangripen varg?

Jägaren Patrik Myrvold frågar sig vilken jägare som vågar befria en skabbvarg från sina plågor. Om någon forskare menar att vargen skulle ha överlevt rävskabben den hade, så kommer jag att fällas för grovt jaktbrott med allt vad det innebär, skriver Myrvold i sin debattartikel.

Annonser