Lojägare vill ha ökad tilldelning

Bräcke (JJ) Efter sex dagars jakt var hela licenstilldelningen på lodjur fälld i Jämtland. Nu höjer jägare rösten för att få en ökad tilldelning nästa år.

På bara sex dagar fälldes 29 lodjur i Jämtland. Inom område fem sköts det sjunde och sista tilldelade lodjuret av detta gäng. Hundförare t v Erik Gottwall och t h Emil Toivonen. Jaktledaren Bo Nylander sittande bakom Erik. Foto: Privat.

– Vi hade hoppats på en tilldelning av 60 lodjur, men det blev 29. Jakten gick också mycket fort och vi som varit ute har inte haft några problem med att hitta lodjursspår, berättar Bo Nylander, Albacken i Jämtland.

Bo Nylander har samordnat flera lojakter inom område 5 och han menar att lodjursstammen kommer att fortsätta öka kraftigt trots avskjutningen.

– Vi har länge sett utvecklingen och vi ser också att lodjuren går hårt åt övrigt vilt. Rådjuren är snart ett minne blott och det kan inte vara meningen med en förvaltning av viltstammar, menar han.

Inom Jämtlands län har man satt 24 föryngringar som beståndsmål, men vid den senaste inventeringen kunde man konstatera 34 föryngringar.

– Med det omräkningstal man använder på 6,14 per föryngring betyder det att vid en miniminivå på 24 föryngringar föds det 147 lodjur. Men nu vet vi att det finns minst 34 föryngringar och då blir tillväxten plötsligt 208 lodjur. Då måste man förstå att lostammen är i mycket stark tillväxt och att tilldelningen måste öka, allt kan inte skötas via skyddsjakt.

– Under jakten hade vi väldigt fina spårförhållanden med nysnö vid flera tillfällen. Jag ringde runt till jaktledare i Bräcke- och Albackenområdet och alla ställde upp och släppte till sina marker. Utan deras välvilja hade vi inte lyckats så bra. Första katten sköt Emil Dahl i Nyhem, mellan Bräcke och Kälarne. En hona på 15 kg.

– I lördags sköt en hane på 19,6 kg i Gustavsnäs utanför Albacken, berättar Bo Nylander och tillägger. Mellan katt sju och åtta var det bara två minuter, tyvärr blev det då en överskjutning, men det visar också hur gott om lodjur det är.

 

 

AKTUELLT

Hur stoppas aktivister som saboterar vargjakt?

Västmanland (JJ) Aktivister stör vargjakten i Kölstareviret i Västmanland. – Det är märkligt att polisen inte agerar, säger Jägareförbundets Gunnar Glöersen i Jaktjournalens webbradio. Men polisen meddelar att utredning pågår.

Evalds företag ruinerades av Naturvårdsverket – nu stämmer han staten

Evald Hellgren bedrev en blomstrande näringsverksamhet i Örträsk i Västerbotten när Naturvårdsverket felaktigt drog in tillståndet för hans populära vildsvinsfälla Sinkabirum. Två år senare fick han rätt i kammarrätten, som konstaterade att Naturvårdsverket överhuvudtaget ”inte haft fog för sitt beslut” – men då hade hans firma ruinerats. Evald vände sig till Justitiekanslern för att få ersättning för sina förluster men fick avslag med motiveringen att Naturvårdsverkets fel inte varit tillräckligt ”uppenbart”. Nu stämmer Evald Hellgren staten med hjälp av Centrum för rättvisa.

Kvinna attackerad av älg

Umeå (JJ) En kvinna i Umeå attackerades på lördagseftermiddagen av en älg. Polisen fick rycka ut och hämta kvinnan i skogen.

Debatt: Vem vågar skjuta en skabbangripen varg?

Jägaren Patrik Myrvold frågar sig vilken jägare som vågar befria en skabbvarg från sina plågor. Om någon forskare menar att vargen skulle ha överlevt rävskabben den hade, så kommer jag att fällas för grovt jaktbrott med allt vad det innebär, skriver Myrvold i sin debattartikel.

Annonser