Lodjursstammen ökar i Värmland

Karlstad (JJ) Lodjursstammen ökar i länet men det behövs fortfarande några familjer till innan det kan bli frågan om licensjakt.

Lodjursinventeringen i länet pågår och länsstyrelsens vilthandläggare Fredrik Wilde hoppas på mer snö.

– Bästa hjälpmedlet för att kunna inventera hur många lodjur det finns är ett snötäckt landskap. Nu försvann snön, tyvärr, och med den våra möjligheter till en fortsatt inventering. Nu hoppas jag att det kommer minst en decimeter nysnö snarast. De viltkameror som vi har tillstånd till är förstås också till hjälp.

Vid 2014-2015 års inventering kunde man räkna till fyra familjer och i år har man kunnat räkna till åtta lodjursfamiljer – med familj menas en hona med ungar. Lodjurshanen lever ensam förutom under parningsperioden som är i mars. Åtta lodjursfamiljer innebär cirka 50 djur, skriver Värmlands Folkblad

AKTUELLT

Tracker har fått svenska ägare

Åmotsfors (JJ) Finska hundpejlföretaget Tracker har fått svenska ägare och satsar nu hårt på att utveckla produkter och kundservice. Investmentbolaget Nalka har bildat koncernen Open Air Group som satsar på företag inom jaktsegmentet.

Björn skjuten i Los

Hälsingland (JJ) En av de närgångna björnarna sköts på måndagskvällen inne i byn Los i Ljusdals kommun.

Björnjaktsbeslutet möts av besvikelse och glädje

Västerbotten (JJ) Björnjägaren Jonas Nordström skrek ut sin glädje när han fick beskedet att björnjakten startar som vanligt 21 augusti. – Jag vrålade så att jobbarkompisarna säkert ramlade ut sina stolar, säger Jonas Nordström.

Film: Så lär du din hund att apportera villkorslöst

Kungsbacka (JJ) På fågeljakten är en bra apportör ovärderlig. Att lära sin fågelhund apportera ordentligt är därför viktigt. JJ:s medarbetare Jonas Seger har 30 års erfarenhet av fågelhundar och vet vad som krävs för att få hunden att apportera även när det är svåra förhållanden.

Annonser