Lodjursstammen ökar i Värmland

Karlstad (JJ) Lodjursstammen ökar i länet men det behövs fortfarande några familjer till innan det kan bli frågan om licensjakt.

Lodjursinventeringen i länet pågår och länsstyrelsens vilthandläggare Fredrik Wilde hoppas på mer snö.

– Bästa hjälpmedlet för att kunna inventera hur många lodjur det finns är ett snötäckt landskap. Nu försvann snön, tyvärr, och med den våra möjligheter till en fortsatt inventering. Nu hoppas jag att det kommer minst en decimeter nysnö snarast. De viltkameror som vi har tillstånd till är förstås också till hjälp.

Vid 2014-2015 års inventering kunde man räkna till fyra familjer och i år har man kunnat räkna till åtta lodjursfamiljer – med familj menas en hona med ungar. Lodjurshanen lever ensam förutom under parningsperioden som är i mars. Åtta lodjursfamiljer innebär cirka 50 djur, skriver Värmlands Folkblad

AKTUELLT

Benelli MR1 i Kammarrätten

Göteborg (JJ) I går genomfördes muntliga förhandlingar i Kammarrättens prövning av Toni Celans överklagan om avslaget på licensansökan för en Benelli MR1. Under förhandlingarna drog Polisen tillbaka flera av sina skäl för avslaget.

Befarade vargskador var bett efter björn

Hälsingland (JJ) Den stövare som blev svårt biten av rovdjur på tisdagsförmiddagen, söder om Alfta och Bollnäs, attackerades av björn, inte varg. – Det var svårt att bedöma, säger besiktningsman Bert Eriksson.

Alla hundar uttagna inför Småhunds-SM

Ydre (JJ) På måndag släpps Sveriges tolv bästa drivande hundar i skogarna utanför Ydre. Då avgörs nämligen 2017 års upplaga av Småhunds-SM. Jaktjournalen liverapporterar såklart.

Fällde guldbock på första jakten

Falköping (JJ) Det blev max utdelning för 15-årige Emil Nilsson när han gick ut på sin första uppsiktsjakt: Han fällde en guldbock. – Vi hade sett den under sommaren men trodde inte att den var så stor, säger pappa Peter som satt bredvid och filmade dramatiken.

Känner sig lurade på godsjakt

Skåne (JJ) Tio jägare köpte jakt på ett gods och betalade tillsammans 130 000 kronor. Det visade sig dock att den som sålde jakten inte ägde marken i området.

Annonser