Lodjursjaktsföreskrifter spikade

Kungsbacka (JJ) Nu är de ändrade föreskrifterna för länsstyrelsens beslut om licensjakt på lodjur klara. De ändrade föreskrifterna är ytterligare ett led i regionaliseringen av rovdjursförvaltningen, i linje med riksdagens beslut i december 2013. Föreskrifterna börjar gälla från den 7 november 2014, meddelar Naturvårdsverket i ett pressmeddelande.

Nu har Naturvårdsverket spikat föreskrifterna kring licensjakten på lodjur. Foto: Per Jonson
Föreskrifterna för länsstyrelsens beslut om licensjakt på lodjur har setts över och anpassats till en regional förvaltning. Om vissa förutsättningar är uppfyllda kan Naturvårdsverket delegera rätten att fatta beslut om licensjakt på lodjur till länsstyrelsen. Föreskrifterna för licensjakt på lodjur sätter ramarna för de beslut länsstyrelserna då får fatta, till exempel när det gäller jakttid, vilka djur som får fällas, jaktledarens ansvar och användning av fångstredskap under licensjakten.

– Föreskrifterna är ett steg på vägen mot en regionalisering av rovdjursförvaltningen. Vi behöver också få fastställda inventeringsresultat för lodjur, fastställda miniminivåer och förvaltningsplanen på plats för att därefter ta ställning till frågan om delegation av rätten att fatta beslut om licensjakt på lodjur till de län som uppfyller kriterierna, säger Hanna Ek jurist på Naturvårdsverket.

För att en delegering av rätten att fatta beslut om licensjakt ska kunna ske behövs fastställda miniminivåer för lodjur i förvaltningsområdet och att antalet föryngringar ska överstiga miniminivån. En föryngring är en lodjurshona som har unge eller ungar under inventeringsperioden.
Naturvårdsverket arbetar för en adaptiv rovdjursförvaltning där åtgärder och beslut bygger på att vi löpande får mer kunskap. Det gör att kvalitetssäkrade inventeringsresultat är ett viktigt underlag i processen fram till ett delegeringsbeslut.

– Vi arbetar just nu med att sammanställa vinterns inventeringsresultat för lodjur. Redan förra året hade vi en nedgång av lodjursstammen. De preliminära resultaten visar på att nedgången fortsätter. Det har bland annat betydelse för möjligheten till jakt, säger Magnus Kristoffersson handläggare för övervakning och inventering på Naturvårdsverket.

Naturvårdsverket planerar att fastställa årets inventeringsresultat för lodjur under första halvan av november.

AKTUELLT

Olycka på Tullgarn

Tullgarn (JJ) En olycka inträffade i eftermiddag i samband med provkörning av en båt vid Swedish Game Fair, på Tullgarn, söder om Stockholm.

Whiskymarinerad rådjurssadel

På frågan om vad som är det godaste viltköttet svarar de flesta rådjur. Jag håller med och min personliga favorit är en grillad rådjurssadel. 6 personer: 1 kg utskuren rådjurssadel Marinad: 1 dl fin rapsolja 2 skivade vitlöksklyftor ½ dl chilisås 2 msk mörk balsamvinäger 3 msk flytande honung ½ dl whisky Tillbehör: ½–1 kg

Björnjägarens Arci Odin – Inkallningsbar jaktmaskin

David Nilsson drog verkligen vinstlotten när han 2013 köpte sin första spets. Att det blev en gråhund var mest en slump. Nu fem år senare ångrar han inte sitt val. Svenska och finska jaktchampionen Björnjägarens Arci Odin har verkligen levererat.

Kan ett jakttillbehör ha med jaktetik att göra?

Det har länge förbryllat mig lite varför man så sällan ser en handkikare runt halsen på jägare i Sverige. Just handkikaren är ett sådant där tillbehör som faktiskt kan ha en jaktetisk funktion. Det finns siffror som pekar på att jägare i norden köper färre kikare än i Europa och övriga världen. I Norge har en del jägare kikare medan det verkar vara mycket ovanligt i Sverige och Finland.

Trafikdödad råget bar på fyra kid

Värmland (JJ) En råget som avlivades efter en viltolycka visade sig bära på fyra närmast fullgångna kid. –Väldigt tråkigt att fem rådjur dör i en smäll, säger eftersöksjägaren Mattias Hultman.

Annonser