Lodjursjakten stoppad i Gävleborg

Gävle (JJ) Lodjursjakten i Gävleborg har stoppats. Djurens rätt har överklagat Naturvårdsverkets beslut att tillåta licensjakt på sex lodjur i Gävleborg.

Naturvårdsverket beslutade efter en inventering, där fler än 20 föryngringar av lodjur i Gävleborgs län hade konstaterats, att tillåta licensjakt.  

Lodjursjakten skulle ha startat under tisdagen men nu är det oklart om det hinner bli någon jakt sedan föreningen Djurens rätt överklagade beslutet i förra veckan. Det blir nu upp till förvaltningsrätten att avgöra ärendet.  

– Naturvårdsverket hade beslutat om licensjakt mellan 11–31 mars, men eftersom vårt beslut överklagades hann det inte vinna laga kraft, säger Hanna Ek, jurist på Naturvårdsverket.  

– Det är tveksamt om förvaltningsrätten hinner fatta ett beslut som också ska hinna vinna laga kraft innan 31 mars. säger hon till Arbetarbladet.

AKTUELLT

Ser en ljusnande framtid för jaktfrågor i EU

Kungsbacka (JJ) Jägareförbundets riksjaktvårdskonsulent, Daniel Ligné, ser en ljusnande framtid för jaktfrågorna inom EU. Han tror att EU-politiker tagit lärdom av Storbritanniens utträde ur unionen. – Man inser nog att det inte går att plåga folk hur mycket som helst, säger Daniel Ligné i Jaktjournalens webbradio.

Unga jägare får testa ny jakt

Örebro/Storuman (JJ) Unga jägare i Storuman och Örebro ges möjlighet att testa olika sorters jakt. Det är Jägareförbundet som ordnar så att de får jaga på nya marker.

Bjud på Mannerströms kryddiga vildsvinsskinka

Kungsbacka (JJ) Mästerkocken Leif Mannerström bjuder nu i juletider Jaktjournalens läsare på ett härligt vildsvinsskinkerecept. Det är vilt, kryddigt och doftar jul. Överraska släkten och sätt lite guldkant på årets julbord.

Delade meningar om antal lodjur i Blekinge

Blekinge (JJ) Länsstyrelsen uppskattar att det finns mellan 15 och 20 lodjur i Blekinge län. Jägarnas Riksförbund tror att det är en kraftig underskattning och vill ha jakt på 30 lodjur i vinter.

Annonser