Lodjursjakten avklarad i Dalarna

Precis som i fjol blev lodjursjakten i Dalarna klar redan första dagen. Även i år sköts för många djur.

I fjol sköts 12 lodjur istället för 6 de sex tilldelade utanför renskötselområdena i Dalarna. Nya regler infördes som ställer snabbare rapporteringsskyldighet. I år måste jaktledarna rapportera fällt lodjur inom en timme, istället för tre.Men det hjälpte inte. Redan på förmiddagen hade lodjursjägarna i Dalarna skjutit 10 lodjur, mot de 7 tilldelade. Lodjursjakten börjar allt mer likna en parodi med på tok för snåla tilldelningar. Jägarorganisationerna krävde inför jakten att minst 35 lodjur skulle få skjutas i Dalarna. Tilldelningen blev istället ett lodjur inom renskötselområdena och sju utanför.

I Upplands län, som i år är ett nytt lojaktsområde, fällde rovdjursjägaren Rasmus Boström, en lodjurshane på ståndskall utanför Tierp.
– Min stövare Öland och plotthunden Bull skällde ståndskall på lodjuret som hela tiden befann sig på backen. Innan jag kunde skjuta släppte vi också på en kompis laika. Det var nog tur för lodjuret hade då skadat båda mina hundar. Katten vägde 22,5 kg, berättar Rasmus, som nu dragit vidare för fortsatt lodjursjakt i morgon.Har Du varit med om en intressant lodjursjakt, tipsa Jaktjournalen; holger.nilsson@jaktjournalen.seLäs mer i kommande nummer av tidningen!

AKTUELLT

Jägare i stor insats mot barnsexhandel

Stockholm (JJ) Jägarkåren är stor och när den går samman händer det grejer. I just nu pågående kampanj Musikhjälpen har jägarnas insamlingsbössa redan dragit in mer än 100 000 kronor.

Ser en ljusnande framtid för jaktfrågor i EU

Kungsbacka (JJ) Jägareförbundets riksjaktvårdskonsulent, Daniel Ligné, ser en ljusnande framtid för jaktfrågorna inom EU. Han tror att EU-politiker tagit lärdom av Storbritanniens utträde ur unionen. – Man inser nog att det inte går att plåga folk hur mycket som helst, säger Daniel Ligné i Jaktjournalens webbradio.

Annonser