Lodjursjakten avklarad i Dalarna

Precis som i fjol blev lodjursjakten i Dalarna klar redan första dagen. Även i år sköts för många djur.

I fjol sköts 12 lodjur istället för 6 de sex tilldelade utanför renskötselområdena i Dalarna. Nya regler infördes som ställer snabbare rapporteringsskyldighet. I år måste jaktledarna rapportera fällt lodjur inom en timme, istället för tre.Men det hjälpte inte. Redan på förmiddagen hade lodjursjägarna i Dalarna skjutit 10 lodjur, mot de 7 tilldelade. Lodjursjakten börjar allt mer likna en parodi med på tok för snåla tilldelningar. Jägarorganisationerna krävde inför jakten att minst 35 lodjur skulle få skjutas i Dalarna. Tilldelningen blev istället ett lodjur inom renskötselområdena och sju utanför.

I Upplands län, som i år är ett nytt lojaktsområde, fällde rovdjursjägaren Rasmus Boström, en lodjurshane på ståndskall utanför Tierp.
– Min stövare Öland och plotthunden Bull skällde ståndskall på lodjuret som hela tiden befann sig på backen. Innan jag kunde skjuta släppte vi också på en kompis laika. Det var nog tur för lodjuret hade då skadat båda mina hundar. Katten vägde 22,5 kg, berättar Rasmus, som nu dragit vidare för fortsatt lodjursjakt i morgon.Har Du varit med om en intressant lodjursjakt, tipsa Jaktjournalen; holger.nilsson@jaktjournalen.seLäs mer i kommande nummer av tidningen!

AKTUELLT

Vitlöksspäckad vildsvinsfilé

Ett säkert kort på grillen. Extra gott när man späckar vildsvinsfilén med marinerade vitlöksklyftor och rostar färskpotatis i ugnen. Njut av sommaren. 4 portioner: 700 g vildsvinsfilé 12–15 marinerade vitlöksklyftor Marinad: 3 msk tomatpuré 2 pressade vitlöksklyftor 2 msk vitvinsvinäger 2 msk rapsolja 2 msk flytande honung 2 msk japansk soja Tillbehör: 1 kg små

Marlin modell 60 SN – en välskjutande småviltstudsare

Efter snart 60 år och med mer än elva miljoner sålda vapen är Marlin modell 60 en av världens mest populära .22 lr studsare. Marlin modell 60 är en amerikansk klassiker ur alla aspekter. Vi har provat kompositstockversionen, modell 60SN.

Fuchswürger´s Barry af Clinton – En riktig allroundhund

I dag marknadsförs tysk jaktterrier i stor utsträckning som en ren kortdrivare. Men det är bara halva hundens förtjänster. En bra tysk jaktterrier fungerar lika bra över som under jord. Mattias Johnsson från Torsby vet att uppskatta den kombinationen och har en kanonhund i sin Barry.

Om stormar i vattenglas och jakthundar

Ju mer och oftare jag jagar, desto färre bekymmer har jag! Att tillbringa tid i skog och mark med bössan i nävarna och en god jakthund som sällskap skingrar tankarna och sätter saker och ting i perspektiv. Den avskalade närheten till naturen, glädjen över hundens arbete, eller lättnaden och vördnaden som infinner sig efter ett lyckat skott bidrar alltsammans till att få vardagens bekymmer att verka små och fjärran.

Björnjägarna pustar ut

Det blir ingen senareläggning av björnjakten i Västerbotten har Naturvårdsverket beslutat. Under våren och försommaren blev diskussionerna stundtals heta sedan Svenska Jägareförbundet i Västerbotten biföll en motion från en medlem i Skellefteåbygdens jaktvårdskrets om att senarelägga björnjakten i länet till älgjaktpremiären den 3 september.

Omfattande vargjakt i Norge planerad

Norge (JJ) Rovdjursnämndernas sekretariat förordade en tilldelning tolv vargar - ingen inom den så kallade vargzonen. Nu har nämndmedlemmarna beslutat om en avskjutning på ett fyrtiotal vargar, var av majoriteten inom vargzonen.

Annonser