Lodjursjägare kräver staten på 300 000

De två lodjursjägarna från jämtland som ifjol fångade och avlivade en lodjursunge har friats från grovt jaktbrott. Nu kräver de staten på 300 000 kronor i skadestånd.

De två männen från Offerdal bedömdes av länsstyrelsen och polisen i Östersund ha begått ett grovt jaktbrott då de avlivade ett lodjur i en fälla, som visade sig vara en lodjursunge. Åklagaren har nu lagt ned utredningen och avskrivit brottsmisstanken. Ham menar att reglerna är oklart utformade och att det inte utrycklingen är förbjudet att skjuta en ensam unge som männen gjorde. Nu har de båda männen vänt sig till Justitiekanslern med ersättningskrav till staten på 295 000 kronor.
Männen anser sig förtalade av polisen, samt att de fått jaktsäsongen spolierad. JK:s utredning kommer förmodligen inte att bli klar innan sommaren.
Länsstyrelsen i Jämtland har vänt sig till Naturvårdsverket för att få tydligare regler. Men från Naturvårdsverket vill man inte utlova några förändringar.

AKTUELLT

Ser en ljusnande framtid för jaktfrågor i EU

Kungsbacka (JJ) Jägareförbundets riksjaktvårdskonsulent, Daniel Ligné, ser en ljusnande framtid för jaktfrågorna inom EU. Han tror att EU-politiker tagit lärdom av Storbritanniens utträde ur unionen. – Man inser nog att det inte går att plåga folk hur mycket som helst, säger Daniel Ligné i Jaktjournalens webbradio.

Unga jägare får testa ny jakt

Örebro/Storuman (JJ) Unga jägare i Storuman och Örebro ges möjlighet att testa olika sorters jakt. Det är Jägareförbundet som ordnar så att de får jaga på nya marker.

Bjud på Mannerströms kryddiga vildsvinsskinka

Kungsbacka (JJ) Mästerkocken Leif Mannerström bjuder nu i juletider Jaktjournalens läsare på ett härligt vildsvinsskinkerecept. Det är vilt, kryddigt och doftar jul. Överraska släkten och sätt lite guldkant på årets julbord.

Delade meningar om antal lodjur i Blekinge

Blekinge (JJ) Länsstyrelsen uppskattar att det finns mellan 15 och 20 lodjur i Blekinge län. Jägarnas Riksförbund tror att det är en kraftig underskattning och vill ha jakt på 30 lodjur i vinter.

Annonser