Lodjursinventering startar idag!

Idag startar den årliga lodjursinventeringen i Västerbotten. Ett resultat som kommer att ligga till grund för eventuell lodjursjakt i mars.

– Den pågår under januari och februari. Vi söker föryngringarna. Ett underlag som ska säga hur många vi har. Nu blir det mininivåer i de olika länen. Ligger man över kommer jakt att tillåtas.

Detta berättar Björn Jonsson, naturvårdsdirektör på Länsstyrelsens naturvårdsenhet, för Norra Västerbotten.

I fjol fick drygt 30 fällas, i år kommer sannolikt fler att få skjutas. Det kan bli aktuellt med lodjursavskjutningar i höst.

– Ja, vi har förslagit till Naturvårdsverket att det ska få skjutas lodjur. Vi har legat över 30 föryngringar i många år, alltså över nivån på 20-30.

Men det kan lika gärna bli moder natur som tar hand om saken:

– Stammen är väldigt känslig för födotillgången. Vissa år dör stor andel ungar på grund av för lite föda, därför måste man balansera avskjutning, säger Björn Jonsson.

2009 fanns strax under 300 lodjur i länet, spridda över länet, mest förekommande i Dorotea, Åsele och Vilhelmina kommuner.

0 kommentarer

AKTUELLT

Webbradio: Älg fälld i Jaktjournalens Vinnarjakt

Jämtland (JJ) Det går bra för jägarna i Jaktjournalens Vinnarjakt i Lidsjöberg i nordvästra Jämtland. På onsdagsförmiddagen fälldes en älg och Tomas Jonsson från Delsbo hade björn på sitt pass. Hör rapporten från jakten i Jaktjournalens webbradio.

Ännu en hund tagen av varg i gamla Rialareviret

Stockholm (JJ) På onsdagsmorgonen kom ytterligare en anmälan om en sällskapshund som blivit tagen av varg i det gamla Rialareviet. – Hundägaren säger att hon var bara någon meter från sin hund när vargen hoppade upp på stigen och tog den, berättar Mikael Pettersson vid polisen.

Varför väcker ni björnar, Brunberg?

Kungsbacka (JJ) En film på Youtube visar hur svenska forskare gräver ut och väcker en björn i vinteridet. Vi frågar Sven Brunberg på Skandinaviska björnforskningsprojektet varför de väcker björnar.

Vinnarjakt på gång

Lidsjöberg (JJ) I dag reser vi på Jaktjournalen till Ströms Vattudal för att spendera ett par jaktdagar tillsammans med fem taggade prenumeranter.

Älgdrev rakt genom centrala Råneå

Norrbotten (JJ) Älgjägaren Anders Nordström har aldrig varit med om något liknande. Den stora älgtjuren valde att springa rakt genom centrala Råneå när den fick jämthunden Bullen efter sig.

Skogsägare vill minska rådjursstammen

Gotland (JJ) Egentligen skulle vi behöva skjuta av 5 000 rådjur i en smäll, säger Jan-Erik Dahlbom, skogsinspektör i ett uttalande till tidningen Helagotland.se. Rådjuren på ön äter upp skogsplantorna för skogsbrukarna där.

Annonser