Lodjursinventering startar idag!

Idag startar den årliga lodjursinventeringen i Västerbotten. Ett resultat som kommer att ligga till grund för eventuell lodjursjakt i mars.

– Den pågår under januari och februari. Vi söker föryngringarna. Ett underlag som ska säga hur många vi har. Nu blir det mininivåer i de olika länen. Ligger man över kommer jakt att tillåtas.

Detta berättar Björn Jonsson, naturvårdsdirektör på Länsstyrelsens naturvårdsenhet, för Norra Västerbotten.

I fjol fick drygt 30 fällas, i år kommer sannolikt fler att få skjutas. Det kan bli aktuellt med lodjursavskjutningar i höst.

– Ja, vi har förslagit till Naturvårdsverket att det ska få skjutas lodjur. Vi har legat över 30 föryngringar i många år, alltså över nivån på 20-30.

Men det kan lika gärna bli moder natur som tar hand om saken:

– Stammen är väldigt känslig för födotillgången. Vissa år dör stor andel ungar på grund av för lite föda, därför måste man balansera avskjutning, säger Björn Jonsson.

2009 fanns strax under 300 lodjur i länet, spridda över länet, mest förekommande i Dorotea, Åsele och Vilhelmina kommuner.

AKTUELLT

Debatt: Länsstyrelsens kraschlandning

Norrbotten (JJ) Länsstyrelsen har i vinter avlyst jaktområdet G2c inom Girjas sameby från 5 februari till 15 april. (Området är cirka fyra mil långt och omfattar cirka 27 000 hektar). Motiveringen, att ge renarna betesro, innebär att vinterjakten på ripa, främst fjällripa, förbjuds, skriver Kjell Brännström mångårig medarbetare på Jaktjournalen och engagerad småviltsjägare i Norrbotten.

Ekberg drabbad av första vargarna i Östergötland

Östergötland (JJ) Östergötland har fått sitt första vargrevir i modern tid. En av de drabbade är yrkesjägaren Thomas Ekberg och han är inte glad. – Det känns frustrerande, framförallt att få ett vargrevir så här långt söderut, säger Ekberg i Jaktjournalens webbradio.

Stängda viltövergångar stoppar älgar i Långed

Nordmaling (JJ) Älgarna som kommer vandrande till Långed kan inte fortsätta över E4:an och ned till kusten. Trafikverket har stängt tre viltövergångar för att hindra renar att komma ut på vägen. – Älgarna blir fångade och jagade, säger jägaren Henning Hallström.

Prisvärda nykomlingar från F.A.I.R.

Italienska F.A.I.R. fortsätter att erbjuda nyheter på hagelmarknaden. F.A.I.R. Game och F.A.I.R. Light. Light kan ses som en mindre kopia av Game. Både kolv och pipset har kortats. Viktskillnaden är två hekto. Inte mycket kan tyckas men efter en dag i skogen eller på fjället blir det skillnad. Båda bössorna är gedigna och välarbetade. Dessutom prisvärda.

Malmbäckaren Foxii – En av hamiltonrasens främsta rävhundar!

Att vara 20 år och ha en egen stövare tillhör ovanligheterna. Att hunden också är champion är ändå mer sällsynt. För Jesper Karlsson, Kville och hans hamiltontik SE J (RÄV)CH Malmbäckaren Foxii är det inga konstigheter. Stövarjakten har legat varmt om hjärtat sedan barnsben och sedan han köpte Foxii har jakten gått som på räls.

Utredning hotar jakthundsträning

Nyligen presenterade regeringen ett förslag till ny djurskyddslag, ett förslag som berör jakthundsträning och jakt på flera punkter. Men i dagsläget är det oklart hur djurskyddslagen ändras, först ska en remiss behandlas av lagrådet.

Lider svenska jägaren av restviktsneuros eller…?

Vi har nog alla suttit i den där jaktstugan eller vad det nu är, när kalibrar och kulor kommit på tal. Ni vet, helt plötsligt är alla experter och vet exakt vad som biter bäst på älgar, vildsvin och björnar. I bland kanske med en rätt ringa erfarenhet?

Annonser