Lodjurshannen tar fler renar än man trott

NORRBOTTEN(JJ). Ny forskning visar att lodjurshannen tar fler renar än vad man tidigare har trott. Detta framkom när representanter från alla samebyar i Norrbotten träffades i Luleå under två dagar. En central fråga under mötet var de problem som rovdjuren ställer till med för rennäringen.

Forskning har klargjort att lodjurshannarna också utgör en stor fara för renarna.
– Vi har inte förstått att de gör så stor skada. Igår förstod vi att det är det som är orsaken, när vi fick Öje Danells siffror presenterade på den forskning som är gjord i Norge, säger Anders Persson, ordförande för Gällivare sameby, till Sveriges Radio P4 Norrbotten.

Flera samebyar har ett minskat kalvantal och trots försök att kompensera detta genom minskat slaktuttag så sjunker renantalet.
– Det är ett tecken på att kollapsnivån närmar sig, säger Anders Persson som också pekar på att björnen utgör ett stort hot mot rennäringen, framförallt nu under våren. 
 
Det var samebyarnas ”hövdingar” som mötte landshövdingen Per-Ola Eriksson, andra personer från Svenska samernas riksförbund, Sametinget och Lantbruksuniversitetet.
Under mötet diskuterades frågor kring den nya viltförvaltningsdelegationen, rovdjursinventeringen och rovdjurspolitiken.

Det skrevs även ett gemensamt dokument som innebär att samerna får mer att säga till om när det handlar om förvaltningen av världsarvet Laponia. Dokumentet ska nu skickas till regeringen för slutligt beslut.

Under mötet deltog samtliga samebyar i Norrbotten, representanter för länsstyrelsen, Svenska samernas riksförbund, Naturvårdsverket, Lantbruksuniversitetet, sametingen och  Skogsvårdsstyrelsen.
Det här rapporterar Sveriges Radio P4 Norrbotten.

AKTUELLT

Steyr-Mannlicher Zephyr

Det är inte alltid som småviltstudsare känns som fullvuxna. Zephyr från Österrikiska Steyr-Mannlicher är ett undantag från denna regel. Småviltstudsaren känns som mycket vapen och är en stark utmanare i småviltstudsarklassen.

Ismans Yes – en spektakulär jaktmaskin

Ismans Yes har ett grundmurat ryckte som rådjursdrivare. Prestationerna under 2016 är häpnadsväckande med en seger i det stora Vegaprovet i Norge med den högsta poängen som noterats på den vackra ön utanför Brønnøysund vid Helgelandskusten. Hösten avslutades med en ny framgång med andraplatsen i Basset-SM på Öster Malma. Det var dessutom första gången Yes var i kontakt med dovvilt.

Resurser devalveras

Det finns ett inbyggt bekymmer och en underliggande föraktfull ton i att se vilt som skadedjur snarare än som resurs. Länsstyrelser har under flera år beståndsreglerat rovdjursstammarna i norr i smyg via frikostiga skyddsjaktsbeslut. Nu verkar det dock som om myndigheter och politiker gått för långt.

Vargen har kommit till paradiset

Markerna är fulla av vilt. I området norr om sjön Roxen i Östergötland är viltstammarna av älg, rådjur, hjort och vildsvin täta. Hit till paradiset har även ett vargpar etablerat sig och inom de närmaste veckorna väntas den första valpkullen i modern tid att födas i Östergötland.

Jägare måste få sälja vildsvinskött

– Jägare måste få möjlighet att sälja vildsvinkött direkt till konsumenter och företag, säger Svenska Jägareförbundets ordförande Torbjörn Larsson och LRF:s ordförande Palle Borgström.

Webbradio: Jarlås larm om ökad tjuvjakt ifrågasätts

Kungsbacka (JJ) Tjuvjakten på stora rovdjur eskalerar. Det är budskapet som miljöåklagare Christer B Jarlås för fram i en SVT-intervju. Jägareförbundets Daniel Ligné är kritisk. – Senaste undersökningen är från 2011 och då minskade den illegala jakten, säger Ligné i Jaktjournalens webbradio.

Annonser