Lodjurshane skjuten utanför Falkenberg

Falkenberg (JJ) I går afton fälldes den lodjurshane som ställt till stora problem för fårägare mellan Falkenberg och Ullared. Ett skyddsjaktsbeslut har funnits sedan början av mars.

 

Efter många skyddsjaktsförsök lyckades en hundförare igår avliva den lodjurshane som attackerat får regelbundet mellan Falkenberg och Ullared i Halland. Foto: Tommy Berglund.

Trots att lodjurshanen burit en radiosändare har jakten varit svår och lurat skyddsjägarna flera gånger. Den 11 mars gav Naturvårdsverket tillstånd att fälla lodjuret sedan den dödat ett 25 tal får i mer än tio olika attacker.

– Det har inte varit någon enkelt jakt trots radiopejl. Vi har krysspejlat lokatten och sedan satt ut skyttar runt om, men flera gånger har han lyckats ta sig ut, berättar rovdjursspåraren Tommy Berglund, vid länsstyrelsen i Halland.

I lördags förra veckan skadade lodjurshanen en laika vid ett skyddsjaktsförsök. Hunden fick uppsöka veterinär men skadorna var inte allt för omfattande.

I går förmiddag gjorde man återigen ett försök men misslyckades. På eftermiddagen gjordes så återigen en pejling.

– Vi ändrade strategi och det var bara jag och hundföraren. Jag gick med pejlen och när vi var cirka 100 meter från lodjuret släppte han sina båda laikor. Det blev genast ståndskall och vi trodde först att lodjuret gått upp i ett träd. Men när vi kom fram stod lokatten på marken och hundföraren kunde odramatiskt fälla lodjuret. Tyvärr hade lokatten även denna gång lyckats skada en av hundarna, men inte så allvarligt, berättar Berglund för Jaktjournalen.

Lodjuret avlivades i trakterna av Källsjö, mellan Falkenberg och Ullared. I november 2012 fångades den av Tommy Berglund i fälla inom ramen för lodjursfoskningen. Då försågs den också med en sändare.
– Fårägarna är mycket lättade i området. De har inte kunnat ha sina djur ute på bete, men nu ska faran vara över förklarar Tommy Berglund.

I slutet av mars fälldes av misstag en årsunge, hona, under ett skyddsjaktsförsök på den nu avlivade lodjurshanen.

AKTUELLT

Nu drar Stövar-SM för rävhundar igång

Skövde (JJ) Hela helgen vankas stövarfest utanför Skövde. Det är nämligen dags för Stövar-SM för rävhundar 2018. Har du inte chans att bevittna mästerskapet på plats gör vi allt för att du ska få med dig tävlingen ändå.

Debatt: Vi behöver skjuta fler vargar i Sverige

Svenska Rovdjursföreningens styrelseledamot Björn Ljunggren har i en debattartikel i en lång rad svenska dagstidningar efterlyst fler vargar i Sverige. Här svarar jägaren Anders Lindell på Ljunggrens artikel och föreslår istället utökad vargjakt.

Annonser