Lodjursfamilj spårad väster om Påryd

KALMAR(JJ). För första gången har länsstyrelsen säkrat spår av ett lodjur med ungar i södra länsdelen. Spåren upptäcktes väster om Påryd. - Det är lite sensationellt. I vårt län har vi aldrig haft någon bekräftad lofamilj så långt söderut, säger Mattias Persson, rovdjursansvarig på länsstyrelsen, till Östran.se.

Det handlar om en lodjurshona med två ungar. 
Enligt Persson är lodjursreviren cirka tre till fyra kvadratmil stora för en hona med ungar.
Rör det sig om en hane så är reviren ännu större. 
Lodjuren tar både rådjur, hare, skogsfågel och räv. 
Det här rapporterar Östran.se.

0 kommentarer

AKTUELLT

Vill ha fler älgar

Betesskadorna minskar samtidigt som älgstammen ökar något i Värmland. För att få tillbaka en meningsfull jakt krävs ett bättre anpassat skogsbruk, en adaptiv vargförvaltning och mera älg i de värmländska skogarna, skriver Svenska Jägareförbundet Värmland i ett pressmeddelande.

Webbradio: Hövdingen om vargbråket i Värmland

Värmland (JJ) Nu svarar landshövding Kenneth Johansson på kritiken mot vargförvaltningen i Värmland. Han är inte nöjd med vargsituationen i länet. – Nej, nöjd är jag inte, men vi gör det bästa utifrån de centrala beslut vi har, säger Kenneth Johansson i Jaktjournalens Webbradio.

Ny matematik kan ändra vargstammens storlek

Kungsbacka (JJ) Ett nytt beräkningssätt av vargstammens storlek planerar att införas 2019. Det förslag som ligger på bordet idag skulle i ett slag kunna minska vargstammen radikalt. – Därför är det väldigt viktigt att jägarna deltar i den spillningsinventering som inleds den första oktober, säger Jägareförbundets Gunnar Glöersen.

Annonser