Lodjursfamilj spårad väster om Påryd

KALMAR(JJ). För första gången har länsstyrelsen säkrat spår av ett lodjur med ungar i södra länsdelen. Spåren upptäcktes väster om Påryd. - Det är lite sensationellt. I vårt län har vi aldrig haft någon bekräftad lofamilj så långt söderut, säger Mattias Persson, rovdjursansvarig på länsstyrelsen, till Östran.se.

Det handlar om en lodjurshona med två ungar. 
Enligt Persson är lodjursreviren cirka tre till fyra kvadratmil stora för en hona med ungar.
Rör det sig om en hane så är reviren ännu större. 
Lodjuren tar både rådjur, hare, skogsfågel och räv. 
Det här rapporterar Östran.se.

AKTUELLT

Webbradio: Han vill ha bort de svenska vildsvinen

Västra Götaland (JJ) Lantbrukaren Lennart Bogren vill ha bort vildsvinen från Sverige. – Vi markägare borde vara så förståndiga att vi förser Jesse James, Billy the kid och bröderna Dalton med fri ammunition – gör rent! säger Lennart Bogren i Jaktjournalens webbradio.

Debatt: Det kokar i Kiruna

Norrbotten (JJ) Det är trist att tvingas konstatera att debatten om samebyarnas rättigheter i fjällen påminner om invandrarfrågan för några år sedan. Då rådde närmast åsiktsdiktatur. Den som hade kritiska synpunkter på hur invandringen sköttes stämplades som rasist. Idag hamnar rasiststämpeln på den som ifrågasätter det rimliga i att samebyarna ensamma ska bestämma över jakt och fiske i fjällvärlden.

Steyr-Mannlicher Zephyr

Det är inte alltid som småviltstudsare känns som fullvuxna. Zephyr från Österrikiska Steyr-Mannlicher är ett undantag från denna regel. Småviltstudsaren känns som mycket vapen och är en stark utmanare i småviltstudsarklassen.

Annonser