Lodjursfamilj i Laholms kommun?

SVENSHULT(JJ). Finns det en lodjursfamilj i Laholms kommun? Detta misstänker i vart fall lantbrukaren Svend Nielsen i Svenshult. Han har sett lodjur tre gånger under senare år.

Uppfattningen har hittills varit att det handlat om enstaka lodjur som vandrat omkring.
Men Nielsen menar alltså att en familjebildning kan ha skett.

-Vid ett par tillfällen har jag sett två lodjur tillsammas. Första gången var för några år sedan. Jag kom körande med traktor och fick syn på ett stort och ett litet lodjur, förmodligen en hona med unge. De satt uppe på en liten kulle som jag schaktat upp i kanten av en beteshage intill skogen. De försvann när jag var ungefär 80 meter från dem, säger Svend Nielsen till Hallandsposten.

Under vintern har han sett ett lodjur på samma ställe och under hösten såg han två vuxna lodjur nära detta område.
Tommy Berglund, länsstyrelsens rovdjursspårare, säger till Hallandsposten att observationerna är intressanta. 

AKTUELLT

Jägare måste få sälja vildsvinskött

– Jägare måste få möjlighet att sälja vildsvinkött direkt till konsumenter och företag, säger Svenska Jägareförbundets ordförande Torbjörn Larsson och LRF:s ordförande Palle Borgström.

Webbradio: Jarlås larm om ökad tjuvjakt ifrågasätts

Kungsbacka (JJ) Tjuvjakten på stora rovdjur eskalerar. Det är budskapet som miljöåklagare Christer B Jarlås för fram i en SVT-intervju. Jägareförbundets Daniel Ligné är kritisk. – Senaste undersökningen är från 2011 och då minskade den illegala jakten, säger Ligné i Jaktjournalens webbradio.

Genetiskt viktig varg i Västra Götaland ett mysterium

Stenungsund (JJ) En så kallat genetiskt viktig varghane ha konstaterats i trakterna av Stenungsund. Hans existens är ett mysterium: Tiken som födde honom ska vara en varg som invandrat från Finland-Ryssland, men var den tiken håller hus vet ingen idag. – En märklig historia, säger Nelly Grönberg, rovdjurshandläggare på länsstyrelsen i Västra Götaland.

Debatt: Genomförandet av EU-direktiv i vapenlagstiftningen

Kungsbacka (JJ) Den 3 april 2017 beslutade dåvarande statsrådet Anders Ygeman (S) att uppdra åt hovrättsrådet Kazimir Åberg att utreda vissa frågor på vapenlagstiftningens område. I Åbergs utredning föreslås hur EU:s nya vapendirektiv ska implementeras i svensk lagstiftning. Dagens debattör är kritisk till denna utredning och ger egna förslag.

Unga vargar förväntas klara sig på egen hand

Värmland (JJ) Vargvänner rasar över att alfadjuren i Rackstadreviret sköts – och att årsvalpar nu ska svälta ihjäl. Faktum är dock att det är den här årstiden många ungvargar vandrar ut från sina födelserevir.

Annonser