Lodjursexperter förbryllade över rivna får

OSKARSHAMN(JJ). Lodjursexperterna är förbryllade över de tre får som rivits, vid två tillfällen, i samma fårhage. Det verkar som att det är lodjur som varit i farten, men beteendet stämmer inte helt med hur ett lodjur uppträder.

Efter att man tittat på de rivna fåren så verkar det som att det handlar om ett gammalt lodjur. Det går nämligen att se att djuret som dödat fåren inte har kvar alla tänder.
– Det kan vara en gammal hanne som inte längre orkar hålla sitt revir och har körts bort av andra hannar. En annan förklaring kan vara sjukdom. Djuret kan ha drabbats av rävskabb, säger Conny Johansson till Oskarshamns-Tidningen.

Det är ovanligt att lodjur river får, för fem år sedan revs dock får i en hage på en plats i närheten av Allgunnen. 

AKTUELLT

Webbradio: Han vill ha bort de svenska vildsvinen

Västra Götaland (JJ) Lantbrukaren Lennart Bogren vill ha bort vildsvinen från Sverige. – Vi markägare borde vara så förståndiga att vi förser Jesse James, Billy the kid och bröderna Dalton med fri ammunition – gör rent! säger Lennart Bogren i Jaktjournalens webbradio.

Debatt: Det kokar i Kiruna

Norrbotten (JJ) Det är trist att tvingas konstatera att debatten om samebyarnas rättigheter i fjällen påminner om invandrarfrågan för några år sedan. Då rådde närmast åsiktsdiktatur. Den som hade kritiska synpunkter på hur invandringen sköttes stämplades som rasist. Idag hamnar rasiststämpeln på den som ifrågasätter det rimliga i att samebyarna ensamma ska bestämma över jakt och fiske i fjällvärlden.

Steyr-Mannlicher Zephyr

Det är inte alltid som småviltstudsare känns som fullvuxna. Zephyr från Österrikiska Steyr-Mannlicher är ett undantag från denna regel. Småviltstudsaren känns som mycket vapen och är en stark utmanare i småviltstudsarklassen.

Annonser