Lodjursattack på får utanför Norrtälje

Norrtälje (JJ) Ett större rovdjursangrepp inträffade i måndags på Singö som ligger i den nordligaste delen av Norrtälje kommun. Totalt dödades elva lamm och ett saknas.

Fåren revs någon gång under natten mellan söndag och måndag. Länsstyrelsens besiktningsmän har undersökt djuren på plats och gjort bedömningen att det handlar om ett lodjurangrepp.

– Bitmönster och andra tecken talar starkt för att det handlar om lodjur den här gången. Lodjursangrepp av det här slaget är mycket ovanliga och speciellt som det handlar om så många dödade djur. Förra vintern kunde vi konstatera loförekomst på Väddö som ligger söder om Singö där angreppet skedde, säger Mikael Fransson, besiktningsman på Länsstyrelsen Stockholm.

AKTUELLT

Skyddsjakten i Rackstad: ”Vi hoppas få bort hanen”

Värmland (JJ) Länsstyrelsen har beslutat om skyddsjakt på en andra varg i Rackstadreviret. Sex jakthundar har dödats eller skadats av vargarna och så sent som på lördagen inträffade en ny attack. – Vi hoppas få bort hanen i flocken, säger Bertil Forsberg, jaktledare och talesperson för jägarna i området.

Nyupptäckt invandrad varg i Norrbotten

Arvidsjaur (JJ) Tack vare spårsnö har länsstyrelsens personal kunnat spåra en varg öster om Arvidsjaur. Enligt DNA-analys härstammar vargen från den finsk-ryska populationen.

Rackstadvarg fälld

Arvika (JJ) Flera hundar har attackerats av varg i Rackstadreviret, Värmland. I går sköts därför en varg i området eftersom länsstyrelsen beslutat om skyddsjakt på grund av incidenterna.

Annonser