Lodjursattack på får utanför Norrtälje

Norrtälje (JJ) Ett större rovdjursangrepp inträffade i måndags på Singö som ligger i den nordligaste delen av Norrtälje kommun. Totalt dödades elva lamm och ett saknas.

Fåren revs någon gång under natten mellan söndag och måndag. Länsstyrelsens besiktningsmän har undersökt djuren på plats och gjort bedömningen att det handlar om ett lodjurangrepp.

– Bitmönster och andra tecken talar starkt för att det handlar om lodjur den här gången. Lodjursangrepp av det här slaget är mycket ovanliga och speciellt som det handlar om så många dödade djur. Förra vintern kunde vi konstatera loförekomst på Väddö som ligger söder om Singö där angreppet skedde, säger Mikael Fransson, besiktningsman på Länsstyrelsen Stockholm.

AKTUELLT

Olycka på Tullgarn

Tullgarn (JJ) En olycka inträffade i eftermiddag i samband med provkörning av en båt vid Swedish Game Fair, på Tullgarn, söder om Stockholm.

Ändrade magasinsregler för björnjägare

Tullgarn (JJ) Det ska bli tillåtet med femskottsmagasin i halvautomater vid björnjakt. Det meddelade landsbygdsminister Sven-Erik Bucht när han invigningstalade på Swedish Game Fair på fredagen.

Whiskymarinerad rådjurssadel

På frågan om vad som är det godaste viltköttet svarar de flesta rådjur. Jag håller med och min personliga favorit är en grillad rådjurssadel. 6 personer: 1 kg utskuren rådjurssadel Marinad: 1 dl fin rapsolja 2 skivade vitlöksklyftor ½ dl chilisås 2 msk mörk balsamvinäger 3 msk flytande honung ½ dl whisky Tillbehör: ½–1 kg

Björnjägarens Arci Odin – Inkallningsbar jaktmaskin

David Nilsson drog verkligen vinstlotten när han 2013 köpte sin första spets. Att det blev en gråhund var mest en slump. Nu fem år senare ångrar han inte sitt val. Svenska och finska jaktchampionen Björnjägarens Arci Odin har verkligen levererat.

Kan ett jakttillbehör ha med jaktetik att göra?

Det har länge förbryllat mig lite varför man så sällan ser en handkikare runt halsen på jägare i Sverige. Just handkikaren är ett sådant där tillbehör som faktiskt kan ha en jaktetisk funktion. Det finns siffror som pekar på att jägare i norden köper färre kikare än i Europa och övriga världen. I Norge har en del jägare kikare medan det verkar vara mycket ovanligt i Sverige och Finland.

Annonser