Lodjuren rör sig närmare samhället

SKARABORG(JJ). Lodjuren har blivit fler och vandrar allt närmare samhället än vad som tidigare varit känt. Det här framgår av den kartläggning som länsstyrelsen i Västra Götaland gjort.

Carina Karlsson har fått hästar skadade av lodjur. Hon bor i Ullervad och ett lodjur tog sig in i en hage och skadade hästarna. Hästarna fick rivsår och skador på bakbenen.

Enligt Gillis Persson, rovdjursspårare på länsstyrelsen, så är det troligaste att lodjuret skrämt hästarna så att de skadats på annat sätt. 
Totalt finns det nu omkring 35-40 lodjur i området. 
– Taket är nått när det gäller antalet. Om de blir några till spelar väl kanske inte så stor roll, men i övrigt är taket nått, säger Gillis Persson till Sveriges Radio P4 Skaraborg.

0 kommentarer

AKTUELLT

Ny matematik kan ändra vargstammens storlek

Kungsbacka (JJ) Ett nytt beräkningssätt av vargstammens storlek planerar att införas 2019. Det förslag som ligger på bordet idag skulle i ett slag kunna minska vargstammen radikalt. – Därför är det väldigt viktigt att jägarna deltar i den spillningsinventering som inleds den första oktober, säger Jägareförbundets Gunnar Glöersen.

Webbradio: Ingen vargjakt i norra Värmland?

Värmland (JJ) Länsstyrelsens ståndpunkt om vargpopulationen i norra Värmland har retat upp jägarnas representant i viltförvaltningsdelegationen, Lennart Johannesson. – Att kalla norra Värmland för spridningszon för varg till Dalarna är bedrövligt, säger Lennart Johannesson i Jaktjournalens webbradio.

Annonser