Lodjuren inventeras i Södermanland och Stockholm

Under helgen kommer Länsstyrelserna i Södermanlands och Stockholms län att tillsammans med Svenska Jägareförbundet försöka klarlägga hur många lodjurskullar som föddes i länet sommaren 2009.

– Det rikliga snövädret de senaste dagarna har täckt hela länet, och skapat bra förutsättningar för inventeringen, säger Per Folkesson, rovdjursansvarig på Länsstyrelsen i Södermanlands län. Vi hoppas nu på att få en god helhetsbild av lodjursstammen i länet, när ett stort antal jägare går man ur huse för att spåra av markerna.  
Till helgen kommer Södermanlands län att inventeras på rovdjur, i första hand är det lodjursstammen som ska kartläggas. Inventeringen är ett samarbete mellan Länsstyrelsen och Svenska Jägareförbundet, där jägarna söker av sina marker efter spår och Länsstyrelsen genomför längre spårningar efter de löpor som påträffas.

Sommaren 2004 föddes de första lodjurskullarna inom länets gränser på lång tid, och sen dess har 2-3 kullar konstaterats årligen. Vargar vandrar genom länet emellanåt, men hittills under den gångna vintern har de spårningar som gjorts för att följa upp rapporter inte kunnat bekräfta att vargar rört sig i länet. 

– Inventeringsresultatet är ett viktigt redskap för den regionala rovdjursförvaltningen, som i och med riksdagsbeslutet i höstas blivit allt mer omfattande. Det ligger till grund för bland annat beslut om jakt och åtgärder för att förebygga angrepp på tamdjur, berättar Per Folkesson.
 
Observationer på www.rovobs.se

Nytt för i år är Länsstyrelsens sida på nätet för rapportering av rovdjursobservationer. Där kan alla själva registrera sina iakttagelser, och se vad andra har sett. Sådana rapporter är mycket värdefulla för inventeringsarbetet året om.  
– Men spår är färskvara, så rapporter som kommer in snabbt är extra värdefulla oavsett om det görs via Rovobs eller på telefon direkt till mig, tillägger Per Folkesson.  
De spår som påträffas under inventeringen i helgen kommer att visas på Rovobs. När hela inventeringssäsongen är slut framåt våren, och allt material sammanställt kommer resultatet också att redovisas i en rapport.

AKTUELLT

Stängda viltövergångar stoppar älgar i Långed

Nordmaling (JJ) Älgarna som kommer vandrande till Långed kan inte fortsätta över E4:an och ned till kusten. Trafikverket har stängt tre viltövergångar för att hindra renar att komma ut på vägen. – Älgarna blir fångade och jagade, säger jägaren Henning Hallström.

Prisvärda nykomlingar från F.A.I.R.

Italienska F.A.I.R. fortsätter att erbjuda nyheter på hagelmarknaden. F.A.I.R. Game och F.A.I.R. Light. Light kan ses som en mindre kopia av Game. Både kolv och pipset har kortats. Viktskillnaden är två hekto. Inte mycket kan tyckas men efter en dag i skogen eller på fjället blir det skillnad. Båda bössorna är gedigna och välarbetade. Dessutom prisvärda.

Malmbäckaren Foxii – En av hamiltonrasens främsta rävhundar!

Att vara 20 år och ha en egen stövare tillhör ovanligheterna. Att hunden också är champion är ändå mer sällsynt. För Jesper Karlsson, Kville och hans hamiltontik SE J (RÄV)CH Malmbäckaren Foxii är det inga konstigheter. Stövarjakten har legat varmt om hjärtat sedan barnsben och sedan han köpte Foxii har jakten gått som på räls.

Utredning hotar jakthundsträning

Nyligen presenterade regeringen ett förslag till ny djurskyddslag, ett förslag som berör jakthundsträning och jakt på flera punkter. Men i dagsläget är det oklart hur djurskyddslagen ändras, först ska en remiss behandlas av lagrådet.

Lider svenska jägaren av restviktsneuros eller…?

Vi har nog alla suttit i den där jaktstugan eller vad det nu är, när kalibrar och kulor kommit på tal. Ni vet, helt plötsligt är alla experter och vet exakt vad som biter bäst på älgar, vildsvin och björnar. I bland kanske med en rätt ringa erfarenhet?

Annonser