Lodjuren inventeras i Södermanland och Stockholm

Under helgen kommer Länsstyrelserna i Södermanlands och Stockholms län att tillsammans med Svenska Jägareförbundet försöka klarlägga hur många lodjurskullar som föddes i länet sommaren 2009.

– Det rikliga snövädret de senaste dagarna har täckt hela länet, och skapat bra förutsättningar för inventeringen, säger Per Folkesson, rovdjursansvarig på Länsstyrelsen i Södermanlands län. Vi hoppas nu på att få en god helhetsbild av lodjursstammen i länet, när ett stort antal jägare går man ur huse för att spåra av markerna.  
Till helgen kommer Södermanlands län att inventeras på rovdjur, i första hand är det lodjursstammen som ska kartläggas. Inventeringen är ett samarbete mellan Länsstyrelsen och Svenska Jägareförbundet, där jägarna söker av sina marker efter spår och Länsstyrelsen genomför längre spårningar efter de löpor som påträffas.

Sommaren 2004 föddes de första lodjurskullarna inom länets gränser på lång tid, och sen dess har 2-3 kullar konstaterats årligen. Vargar vandrar genom länet emellanåt, men hittills under den gångna vintern har de spårningar som gjorts för att följa upp rapporter inte kunnat bekräfta att vargar rört sig i länet. 

– Inventeringsresultatet är ett viktigt redskap för den regionala rovdjursförvaltningen, som i och med riksdagsbeslutet i höstas blivit allt mer omfattande. Det ligger till grund för bland annat beslut om jakt och åtgärder för att förebygga angrepp på tamdjur, berättar Per Folkesson.
 
Observationer på www.rovobs.se

Nytt för i år är Länsstyrelsens sida på nätet för rapportering av rovdjursobservationer. Där kan alla själva registrera sina iakttagelser, och se vad andra har sett. Sådana rapporter är mycket värdefulla för inventeringsarbetet året om.  
– Men spår är färskvara, så rapporter som kommer in snabbt är extra värdefulla oavsett om det görs via Rovobs eller på telefon direkt till mig, tillägger Per Folkesson.  
De spår som påträffas under inventeringen i helgen kommer att visas på Rovobs. När hela inventeringssäsongen är slut framåt våren, och allt material sammanställt kommer resultatet också att redovisas i en rapport.

0 kommentarer

AKTUELLT

Varför väcker ni björnar, Brunberg?

Kungsbacka (JJ) En film på Youtube visar hur svenska forskare gräver ut och väcker en björn i vinteridet. Vi frågar Sven Brunberg på Skandinaviska björnforskningsprojektet varför de väcker björnar.

Vinnarjakt på gång

Lidsjöberg (JJ) I dag reser vi på Jaktjournalen till Ströms Vattudal för att spendera ett par jaktdagar tillsammans med fem taggade prenumeranter.

Älgdrev rakt genom centrala Råneå

Norrbotten (JJ) Älgjägaren Anders Nordström har aldrig varit med om något liknande. Den stora älgtjuren valde att springa rakt genom centrala Råneå när den fick jämthunden Bullen efter sig.

Skogsägare vill minska rådjursstammen

Gotland (JJ) Egentligen skulle vi behöva skjuta av 5 000 rådjur i en smäll, säger Jan-Erik Dahlbom, skogsinspektör i ett uttalande till tidningen Helagotland.se. Rådjuren på ön äter upp skogsplantorna för skogsbrukarna där.

Meningen med livet

För de allra flesta arter består meningen med livet i att föröka sig och föra sina gener vidare till en ny generation. Människan har en tendens att överdriva.

Jägarna hade rätt

Årets björnjaktpremiär blev som vanligt både spännande och intensiv. En av björnjägarna som Jaktjournalen pratade med vid 08-tiden på morgonen den 21 augusti berättade för mig i samband med att han just fällt en björn. – Här i Gävleborg får man bara en chans så det gäller att allt funkar. Vad han menar är att

Bästa grytan på rådjur

Rådjuret finns i stort sett i hela landet och är dessutom ett av vårt populäraste matvilt. Med all rätt då rådjursköttet enkelt kan möras och är fintrådigt. Lyxar du dessutom till det med att göra en riktigt god gryta av rådjursköttet behöver du inte vara rädd att misslyckas. Ett av många goda recept hittar du

Annonser