Lodjuren försvinner från Värmland

Karlstad (JJ) Länsstyrelsen i Värmlands läns inventering av lodjur visar trots goda spårförhållanden på en lodjursstam i länet som lever en allt mer tynande tillvaro.

En syn det lär dröja innan jägarna får se igen i Värmland. Foto: Max Steiner.

Enligt preliminära siffror från länsstyrelsen som P4 Värmland tagit del av finns det endast en handfull föryngringar i länet. På en del håll är lodjurstammen helt borta.

– Det ser ganska magert ut måste jag säga, säger Fredrik Wilde, vilthandläggare på Länsstyrelsen i Värmland till P4.

Han tror den största orsaken är brist på rådjur i länet. Länsstyrelsens miniminivå är satt till elva årliga föryngringar. Hittills har länsstyrelsen endast hittat fem honor med ungar.

Lennart Johannesson, ordförande på Svenska Jägareförbundets länsförening i Värmland är mycket kritisk till situationen.

– Obefintlig förvaltning av lodjursstammen i många år har lett till att rådjuren inte längre räcker till. Det får till följd att lodjuren dör i svält eller flyttar. Hade vi tidigare fått jaga lodjur i enlighet med Jägareförbundets förslag hade vi haft fler lodjur och rådjur i dag än vad vi har nu. Men myndigheterna valde istället att krama ihjäl lodjuren genom att inte jaga dem och därigenom låta lodjursungarna dö i svält,säger han i en kommentar till Svensk Jakt.

 

AKTUELLT

Tracker har fått svenska ägare

Åmotsfors (JJ) Finska hundpejlföretaget Tracker har fått svenska ägare och satsar nu hårt på att utveckla produkter och kundservice. Investmentbolaget Nalka har bildat koncernen Open Air Group som satsar på företag inom jaktsegmentet.

Björn skjuten i Los

Hälsingland (JJ) En av de närgångna björnarna sköts på måndagskvällen inne i byn Los i Ljusdals kommun.

Björnjaktsbeslutet möts av besvikelse och glädje

Västerbotten (JJ) Björnjägaren Jonas Nordström skrek ut sin glädje när han fick beskedet att björnjakten startar som vanligt 21 augusti. – Jag vrålade så att jobbarkompisarna säkert ramlade ut sina stolar, säger Jonas Nordström.

Film: Så lär du din hund att apportera villkorslöst

Kungsbacka (JJ) På fågeljakten är en bra apportör ovärderlig. Att lära sin fågelhund apportera ordentligt är därför viktigt. JJ:s medarbetare Jonas Seger har 30 års erfarenhet av fågelhundar och vet vad som krävs för att få hunden att apportera även när det är svåra förhållanden.

Annonser