Lodjuren försvinner från Värmland

Karlstad (JJ) Länsstyrelsen i Värmlands läns inventering av lodjur visar trots goda spårförhållanden på en lodjursstam i länet som lever en allt mer tynande tillvaro.

En syn det lär dröja innan jägarna får se igen i Värmland. Foto: Max Steiner.

Enligt preliminära siffror från länsstyrelsen som P4 Värmland tagit del av finns det endast en handfull föryngringar i länet. På en del håll är lodjurstammen helt borta.

– Det ser ganska magert ut måste jag säga, säger Fredrik Wilde, vilthandläggare på Länsstyrelsen i Värmland till P4.

Han tror den största orsaken är brist på rådjur i länet. Länsstyrelsens miniminivå är satt till elva årliga föryngringar. Hittills har länsstyrelsen endast hittat fem honor med ungar.

Lennart Johannesson, ordförande på Svenska Jägareförbundets länsförening i Värmland är mycket kritisk till situationen.

– Obefintlig förvaltning av lodjursstammen i många år har lett till att rådjuren inte längre räcker till. Det får till följd att lodjuren dör i svält eller flyttar. Hade vi tidigare fått jaga lodjur i enlighet med Jägareförbundets förslag hade vi haft fler lodjur och rådjur i dag än vad vi har nu. Men myndigheterna valde istället att krama ihjäl lodjuren genom att inte jaga dem och därigenom låta lodjursungarna dö i svält,säger han i en kommentar till Svensk Jakt.

 

AKTUELLT

Benelli MR1 i Kammarrätten

Göteborg (JJ) I går genomfördes muntliga förhandlingar i Kammarrättens prövning av Toni Celans överklagan om avslaget på licensansökan för en Benelli MR1. Under förhandlingarna drog Polisen tillbaka flera av sina skäl för avslaget.

Befarade vargskador var bett efter björn

Hälsingland (JJ) Den stövare som blev svårt biten av rovdjur på tisdagsförmiddagen, söder om Alfta och Bollnäs, attackerades av björn, inte varg. – Det var svårt att bedöma, säger besiktningsman Bert Eriksson.

Alla hundar uttagna inför Småhunds-SM

Ydre (JJ) På måndag släpps Sveriges tolv bästa drivande hundar i skogarna utanför Ydre. Då avgörs nämligen 2017 års upplaga av Småhunds-SM. Jaktjournalen liverapporterar såklart.

Fällde guldbock på första jakten

Falköping (JJ) Det blev max utdelning för 15-årige Emil Nilsson när han gick ut på sin första uppsiktsjakt: Han fällde en guldbock. – Vi hade sett den under sommaren men trodde inte att den var så stor, säger pappa Peter som satt bredvid och filmade dramatiken.

Känner sig lurade på godsjakt

Skåne (JJ) Tio jägare köpte jakt på ett gods och betalade tillsammans 130 000 kronor. Det visade sig dock att den som sålde jakten inte ägde marken i området.

Annonser