Lodjur tog 10 hjortar

Ett lodjur har attackerat och dödat tio dovhjortar i ett hägn på gården Södra Kaserna, utanför Uddevalla. Ägarna till hägnet får ingen statlig ersättning och har nu ansökt om skyddsjakt.

Tio hjortar på tolv dagar har lodjuret dödat i det hägn som Lena Molander och hennes man Rune Andersson startade för 15 år sedan. Lodjuret har specialiserat sig på hjortarna och länsstyrelsens besiktningsman Jimmy Carlsson har konstaterat att det rör sig om lodjur.
Han är säker på att det är samma lodjur som dödat samtliga hjortar. Lodjuret har bara tagit någon tugga ur varje hjort och verkar döda för nöjes skull.
Lodjuren har stadigt ökat i Västra Götaland och nu bedöms det finnas minst 19 familjegrupper i Västra Götaland.

AKTUELLT

Jaktförordning strider mot Europakonventionen

Kungsbacka (JJ) Högsta förvaltningsdomstolen slog häromdagen fast att Jaktförordningen strider mot Europakonventionen. En skogsägare hade rätt att överklaga Naturvårdsverkets beslut om avslag på skyddsjakt på älg till domstol.

Jaktfilm: Se när bocken fälls

I nya numret av Jaktjournalen återfinns ett bockjaktreportage signerat Julius Berg. Han hade också filmkamera med sig och fick skottsekvensen på den udda bocken fångad på film.

Stövar-SM för rävhundar flyttas

Värmland (JJ) Stövar-SM för rävhundar kommer inte som planerat att arrangeras i Norrbottens län. I stället blir det Värmlands stövarklubb som tar över stafettpinnen och arrangerar mästerskapet i vinter.

SKK och Agria fortsätter samarbete

Kungsbacka (JJ) Svenska kennelklubben och försäkringsbolaget Agria har skrivit under ett nytt avtal för fortsatt samarbete i ytterligare sju år. Avtalet innebär bland annat att Agria SKK forskningsfond även fortsättningsvis bidrar till forskning till nytta för hund och katt.

Säljer mer än 550 åtelkameror i månaden

Kungsbacka (JJ) Bara hos Hylte Jakt & Lantman och Z-Aim säljs mer än 550 åtelkameror i månaden. Nu är frågan om försäljningen kan öka ytterligare sedan kamerorna blivit möjliga att använda utan tillstånd för jägare.

Annonser