Lodjur kan ha dött av skabb

JÖNKÖPING(JJ). Under förra veckan hittades ett dött lodjur mellan Gränna och Huskvarna. Lodjuret var angripet av skabb och det kan också vara dödorsaken.

Nu ska djurkroppen obduceras på Statens veterinärmedicinska anstalt.

Det är mycket som tyder på att det döda lodjuret var det första lodjuret i Jönköpings län som forskarna lyckades märka. Detta skedde i början på år 2008 när lodjuret fångades in i Grännatrakten.

Därefter fick forskarna information fram till sommaren år 2009 då utrustningen slutade att fungera.
Det här rapporterar Sveriges Radio P4 Jönköping.

0 kommentarer

AKTUELLT

Vill ha fler älgar

Betesskadorna minskar samtidigt som älgstammen ökar något i Värmland. För att få tillbaka en meningsfull jakt krävs ett bättre anpassat skogsbruk, en adaptiv vargförvaltning och mera älg i de värmländska skogarna, skriver Svenska Jägareförbundet Värmland i ett pressmeddelande.

Webbradio: Hövdingen om vargbråket i Värmland

Värmland (JJ) Nu svarar landshövding Kenneth Johansson på kritiken mot vargförvaltningen i Värmland. Han är inte nöjd med vargsituationen i länet. – Nej, nöjd är jag inte, men vi gör det bästa utifrån de centrala beslut vi har, säger Kenneth Johansson i Jaktjournalens Webbradio.

Ny matematik kan ändra vargstammens storlek

Kungsbacka (JJ) Ett nytt beräkningssätt av vargstammens storlek planerar att införas 2019. Det förslag som ligger på bordet idag skulle i ett slag kunna minska vargstammen radikalt. – Därför är det väldigt viktigt att jägarna deltar i den spillningsinventering som inleds den första oktober, säger Jägareförbundets Gunnar Glöersen.

Annonser