Lodjur i Sjöbo

I förra veckan fick Kjell Nilsson, Sjöbo, en oväntad naturupplevelse genom köksfönstret. Ett 60-tal meter bort dök plötsligt ett livs levande lodjur upp.

Kjell Nilsson gick ut och upptäckte spår runt gården, som ligger på Södra Esplanaden i Sjöbo. Han följde dem till björkdungen utanför huset.

– Jag såg tydligt hur lodjuret gått runt i björket och markerat revir. Vid en tall har han stannat till, där har han kanske haft något litet byte. Han har också vässat klorna mot stammen, berättar han för Ystads Allehanda.

– Sedan fortsatte spåren ned mot ån, där lodjuret verkar ha gått ut på isen.

Kjell Nilsson är en hängiven naturvän. Han har jobbat i skogen på Övedskloster i många år och hans realistiska naturmålningar är väl kända i Sjöbo. Men något lodjur har han aldrig sett tidigare.

– Det är fina djur, och känns speciellt att ha fått se ett lodjur i vilt tillstånd.

Efter rapporter från både Övedskloster och området kring Björkaån räknar länsstyrelsen med att det finns ett lodjur i trakten, troligen en ung hane som söker efter en hona och markerar revir.

– Det här är helt klart det sydligaste lodjuret vi har i Sverige, säger Carlsson, vid länsstyrelsen.

Senast det fanns lodjur i Färs var för åtminstone 150-200 år sedan. När lodjuret upptäcker den stora bristen på honor i området, finns dock risk att han lämnar Färs och beger sig norrut igen.

AKTUELLT

Jägare måste få sälja vildsvinskött

– Jägare måste få möjlighet att sälja vildsvinkött direkt till konsumenter och företag, säger Svenska Jägareförbundets ordförande Torbjörn Larsson och LRF:s ordförande Palle Borgström.

Webbradio: Jarlås larm om ökad tjuvjakt ifrågasätts

Kungsbacka (JJ) Tjuvjakten på stora rovdjur eskalerar. Det är budskapet som miljöåklagare Christer B Jarlås för fram i en SVT-intervju. Jägareförbundets Daniel Ligné är kritisk. – Senaste undersökningen är från 2011 och då minskade den illegala jakten, säger Ligné i Jaktjournalens webbradio.

Genetiskt viktig varg i Västra Götaland ett mysterium

Stenungsund (JJ) En så kallat genetiskt viktig varghane ha konstaterats i trakterna av Stenungsund. Hans existens är ett mysterium: Tiken som födde honom ska vara en varg som invandrat från Finland-Ryssland, men var den tiken håller hus vet ingen idag. – En märklig historia, säger Nelly Grönberg, rovdjurshandläggare på länsstyrelsen i Västra Götaland.

Debatt: Genomförandet av EU-direktiv i vapenlagstiftningen

Kungsbacka (JJ) Den 3 april 2017 beslutade dåvarande statsrådet Anders Ygeman (S) att uppdra åt hovrättsrådet Kazimir Åberg att utreda vissa frågor på vapenlagstiftningens område. I Åbergs utredning föreslås hur EU:s nya vapendirektiv ska implementeras i svensk lagstiftning. Dagens debattör är kritisk till denna utredning och ger egna förslag.

Unga vargar förväntas klara sig på egen hand

Värmland (JJ) Vargvänner rasar över att alfadjuren i Rackstadreviret sköts – och att årsvalpar nu ska svälta ihjäl. Faktum är dock att det är den här årstiden många ungvargar vandrar ut från sina födelserevir.

Annonser