Lodjur i Sjöbo

I förra veckan fick Kjell Nilsson, Sjöbo, en oväntad naturupplevelse genom köksfönstret. Ett 60-tal meter bort dök plötsligt ett livs levande lodjur upp.

Kjell Nilsson gick ut och upptäckte spår runt gården, som ligger på Södra Esplanaden i Sjöbo. Han följde dem till björkdungen utanför huset.

– Jag såg tydligt hur lodjuret gått runt i björket och markerat revir. Vid en tall har han stannat till, där har han kanske haft något litet byte. Han har också vässat klorna mot stammen, berättar han för Ystads Allehanda.

– Sedan fortsatte spåren ned mot ån, där lodjuret verkar ha gått ut på isen.

Kjell Nilsson är en hängiven naturvän. Han har jobbat i skogen på Övedskloster i många år och hans realistiska naturmålningar är väl kända i Sjöbo. Men något lodjur har han aldrig sett tidigare.

– Det är fina djur, och känns speciellt att ha fått se ett lodjur i vilt tillstånd.

Efter rapporter från både Övedskloster och området kring Björkaån räknar länsstyrelsen med att det finns ett lodjur i trakten, troligen en ung hane som söker efter en hona och markerar revir.

– Det här är helt klart det sydligaste lodjuret vi har i Sverige, säger Carlsson, vid länsstyrelsen.

Senast det fanns lodjur i Färs var för åtminstone 150-200 år sedan. När lodjuret upptäcker den stora bristen på honor i området, finns dock risk att han lämnar Färs och beger sig norrut igen.

0 kommentarer

AKTUELLT

Vill ha fler älgar

Betesskadorna minskar samtidigt som älgstammen ökar något i Värmland. För att få tillbaka en meningsfull jakt krävs ett bättre anpassat skogsbruk, en adaptiv vargförvaltning och mera älg i de värmländska skogarna, skriver Svenska Jägareförbundet Värmland i ett pressmeddelande.

Webbradio: Hövdingen om vargbråket i Värmland

Värmland (JJ) Nu svarar landshövding Kenneth Johansson på kritiken mot vargförvaltningen i Värmland. Han är inte nöjd med vargsituationen i länet. – Nej, nöjd är jag inte, men vi gör det bästa utifrån de centrala beslut vi har, säger Kenneth Johansson i Jaktjournalens Webbradio.

Ny matematik kan ändra vargstammens storlek

Kungsbacka (JJ) Ett nytt beräkningssätt av vargstammens storlek planerar att införas 2019. Det förslag som ligger på bordet idag skulle i ett slag kunna minska vargstammen radikalt. – Därför är det väldigt viktigt att jägarna deltar i den spillningsinventering som inleds den första oktober, säger Jägareförbundets Gunnar Glöersen.

Annonser