Lodjur förstör rävjakten

Jimmy Westman, strax utanför Örnsködsvik, har haft en tung rävjaktsäsong. Sex gånger har rävfällan slagit igen, men bara en räv är fångad. Fem gånger har det suttit lodjur i fällan.

Med slaktavfall från älg och hare, toppat med surströmming lockas lodjuren obenhörligen i fällan, trots att den ligger alldeles i utkanterna av centrala Örnsköldsvik. Fällan står uppställd bara ett 50-tal meter från Jimmys hus, vid skogsbrynet på Åsbergets sluttning.
Eftersom lodjuren inte får fångas och jagas hur som helst har det bara varit för Jimmy att släppa ut ”katterna”.
Lodjurens närvaro tycks inverka negativt på rävens lust att närma sig fällan, den enda räv han fångat i vinter var en skabbräv…

AKTUELLT

Vargen i Arvidsjaur stött ett par mil söderut

Norrbotten (JJ) Länsstyrelsens personal har lyckats stöta vargen ett par mil från Arvidsjaur och renarna i Västra Kikkejaure sameby. – Men här har den varit förut, så den har nog bara gått sin vanliga runda, säger en renskötare i Mausjaur sameby.

Film: Leif sågade loss älgen

Stockholm (JJ) Leif Gisslén räddade sannolikt livet på en älg i Stockholms skärgård i onsdags morse. Älgen hade fastnat i en gunga och Leif hjälpte den loss.

Film: Jaktjournalen testar smart vakuumpackare

Kungsbacka (JJ) Jaktjournalens utrustningsredaktör Tommy Östlund har testat vakuumpackaren Foodsaver Flow och tycker det är en bra maskin för familjehushållet och för jägaren som styckar ett mindre djur åt gången.

Annonser