Lodjur får jagas utanför Borås

Borås (JJ) Länsstyrelsen i Västra Götlands län har beslutat om skyddsjakt efter ett lodjur i del av Marks, Härryda, Bollebygds och Borås kommuner.

Nu får det fårdräpande lodjuret skyddsjagas.

Myndigheten anser att det är samma lodjur som vid upprepade tillfällen har angripit och dödat får i ett område norr om Hyssna och Kinna i Marks och Borås kommuner.

Jaktområdet omfattar det område där tolv angrepp skett sedan i somras.

Jakten får bedrivas med hund men spårningsarbetet måste påbörjas i direkt anslutning till en hage där lodjuret varit inne och hotat eller angripit får. Länsstyrelsen har utsett en jaktledare som tillsammans med en besiktningsman ska organisera jakten. Lodjuret får skyddsjagas mars månad ut.

 

AKTUELLT

Olycka på Tullgarn

Tullgarn (JJ) En olycka inträffade i eftermiddag i samband med provkörning av en båt vid Swedish Game Fair, på Tullgarn, söder om Stockholm.

Ändrade magasinsregler för björnjägare

Tullgarn (JJ) Det ska bli tillåtet med femskottsmagasin i halvautomater vid björnjakt. Det meddelade landsbygdsminister Sven-Erik Bucht när han invigningstalade på Swedish Game Fair på fredagen.

Whiskymarinerad rådjurssadel

På frågan om vad som är det godaste viltköttet svarar de flesta rådjur. Jag håller med och min personliga favorit är en grillad rådjurssadel. 6 personer: 1 kg utskuren rådjurssadel Marinad: 1 dl fin rapsolja 2 skivade vitlöksklyftor ½ dl chilisås 2 msk mörk balsamvinäger 3 msk flytande honung ½ dl whisky Tillbehör: ½–1 kg

Björnjägarens Arci Odin – Inkallningsbar jaktmaskin

David Nilsson drog verkligen vinstlotten när han 2013 köpte sin första spets. Att det blev en gråhund var mest en slump. Nu fem år senare ångrar han inte sitt val. Svenska och finska jaktchampionen Björnjägarens Arci Odin har verkligen levererat.

Kan ett jakttillbehör ha med jaktetik att göra?

Det har länge förbryllat mig lite varför man så sällan ser en handkikare runt halsen på jägare i Sverige. Just handkikaren är ett sådant där tillbehör som faktiskt kan ha en jaktetisk funktion. Det finns siffror som pekar på att jägare i norden köper färre kikare än i Europa och övriga världen. I Norge har en del jägare kikare medan det verkar vara mycket ovanligt i Sverige och Finland.

Annonser