Lodjur dödade get

Söderhamn (JJ) Ett lodjur har dödat en get på ett småbruk utanför Söderhamn. Det är över en månad kvar till lodjursjakten i Trönö och en oro finns för att lodjuret ska komma tillbaka.

Ett lodjur har dödat en get på ett småbruk utanför Söderhamn. (Foto: iStock)

Ett lodjur har döldadNu tvingas getternas ägarinna ta till egna åtgärder för att hålla lodjur och andra rovdjur borta från gården och skydda de 71 getterna på småbruket.

Den första mars inleds jakten där fem lodjur får skjutas.

För att hindra att lodjuret återvänder har man skapat störningar med ljud och ljus kring getterna.

Man har en radio som går hela natten och en stark strålkastare, skriver Söderhamns-Kuriren.

AKTUELLT

Är förebyggande skyddsjakt laglig?

Jämtland (JJ) En principiellt viktigt ärende i rovdjursförvaltningen kommer nu upp i Kammarrätten. Frågan är om myndigheterna kan fatta beslut om skyddsjakt i förebyggande syfte.

Åklagarbeslut: Ny utredning om skånsk jakthärva

Skåne (JJ) Det blir en ny polisutredning i den skånska jakthärva där jägare lurats på jakt. Det har chefsåklagare Pernilla Åström beslutat efter att ha granskat de lurade jägarnas överklagan. – Jättebra, säger en av de drabbade, Christoffer Frank.

Liten lodjursjakt i vinter

Kungsbacka (JJ) Det blir en historiskt liten lodjursjakt i Mellansverige i vinter. Endast 13 lodjur får skjutas i tre län. – Frågan är om det är vettigt att försöka hålla lostammen på den nivå som myndigheterna gör, säger Jägareförbundets rovdjursexpert, Gunnar Glöersen.

M: Förenkla för laglydiga vapenägare!

Kungsbacka (JJ) Det borde vara möjligt för jägare och sportskyttar att äga fler vapen än i dag. Det skriver moderaternas landsbygdspolitiske talesperson, Sten Bergheden, och moderate riksdagsmannen John Widegren i den här debattartikeln.

Webbradio: Så resonerar rätten om Benelli MR1

Kungsbacka (JJ) Kammarrättens dom om halvautomaten Benelli MR1 tas emot med bestörtning bland svenska jägare och skyttar. I Jaktjournalens webbradio förklarar ordföranden i målet, kammarrättsråd Marie-Louise Kraft, hur domstolen resonerat.

Annonser