Lockjaktförsök kan få fortsättning

Arjeplog (JJ) Under två tillfällen nu på våren har UIf Lindroth, lockjaktsexpert, på försök jagat rödräv i fjällen för att skydda fjällgås- och fjällrävsbestånden. Länsstyrelsen är mycket nöjda med resultatet.

Ulf Lindroth jagar räv för att skydda andra rävar. Foto: Privat

Under två korta perioder efter att ordinarie jaktsäsong fick Ulf Lindroth möjlighet att inom ramen för en försöksverksamhet, jaga rödräv i Norrbottensfjällen.

Länsstyrelsen gav Ulf Lindroth möjlighet att röra sig fritt med skoter i området och den duktiga lockjägaren kunde reka bra platser.

Nu är vårens försöksprojekt avslutat och resultatet blev tolv rävar på åtta dagar.

– Det är bättre än vad vi hade hoppats på, säger Linda Johansson som jobbar som koordinator med hotade arter, på Länsstyrelsen i Norrbotten till Sveriges Radio Norrbotten.

Tack vare den lyckade skyddsjakten värderar nu Länsstyrelsen att låta Ulf Lindroth fortsätta med lockjakten även nästa vår.

 

AKTUELLT

Rackstadvarg fälld

Arvika (JJ) Flera hundar har attackerats av varg i Rackstadreviret, Värmland. I går sköts därför en varg i området eftersom länsstyrelsen beslutat om skyddsjakt på grund av incidenterna.

Ny fästingart funnen i Sverige

Kungsbacka (JJ) Varmare klimat för med sig nya arter norrut. Den brokiga hundfästingen har hittats både i Danmark och Sverige. Arten återfinns vanligen längre söderut i Europa.

Annonser