Lo och varg i Skåne

Malmö (JJ) Länsstyrelsens personal i Skåne har säkrat spår av lo i Osby kommun och spår och spillning från vad som sannolikt är en varg i Hässleholms kommun.

 
– Fram till nu har den snöfria vintern i Skåne omöjliggjort spårning av varg och lodjur. När den första snön slutligen kom var Länsstyrelsens inventerare ute. I går fann de ett lodjursspår i Osby kommun som de kunde följa fram till ett slaget rådjur, berättar Nils Carlsson, rovdjurshandläggare på Länsstyrelsen Skåne.

 
Lite senare samma dag fick Länsstyrelsen ett tips om spillning i norra delarna av Hässleholms kommun. Spillningen och spåren kommer sannolikt från en varg, ett prov har skickats för analys för att säkerställa att det är varg. Även hårprover från lodjuret ska analyseras för att om möjligt konstatera vilken individ det rör sig om.

 
– Vi hoppas nu på mer snö och kyla och vill uppmana allmänheten att rapportera om de hittar spår som de misstänker vara från varg eller lodjur, säger Nils Carlsson.

Lodjursspåret utanför Osby fotograferades igår. Foto: Bertil Nilsson.
AKTUELLT

Nu drar Stövar-SM för rävhundar igång

Skövde (JJ) Hela helgen vankas stövarfest utanför Skövde. Det är nämligen dags för Stövar-SM för rävhundar 2018. Har du inte chans att bevittna mästerskapet på plats gör vi allt för att du ska få med dig tävlingen ändå.

Debatt: Vi behöver skjuta fler vargar i Sverige

Svenska Rovdjursföreningens styrelseledamot Björn Ljunggren har i en debattartikel i en lång rad svenska dagstidningar efterlyst fler vargar i Sverige. Här svarar jägaren Anders Lindell på Ljunggrens artikel och föreslår istället utökad vargjakt.

Annonser