Livsfarlig dubbelregistrering ovan odlingsgränsen!

NORRBOTTENS LÄN(JJ). Älgjakten ovan odlingsgränsen kan innebära livsfara för jägarna i området. Anledningen är att renskötare och markägare i vissa fall jagar på samma marker. - Vi har haft incidenter nästan varje år, säger Tore Johansson, ordförande för Lannavaara och sopperobyars samfällighet, till Sveriges Radio Sameradion.

En byasamfällighet har jakträtt kring byarna soppero, lannavara och vittangi. Detta innebär att nästan 40 jägare ska jaga på samma marker där även medlemmar i samebyarna får jaga.
 
Medlemmar i samebyarna får jaga på de marker där byaföreningar har jakträtt, men i första hand ska de jaga på statlig mark.
I år kommer medlemmar i Saarivuorna sameby att jaga inom hela samebyområdet – detta har ordförande i samebyn Per-Anders Nutti meddelat.
 
Tore Johansson framhåller dokc att de måste ange mer exakt var jakten sker, detta för att man ska kunna förhindra livsfarliga olyckor. 
Han pekar på att jakten ska samordnas där flera personer har jakträtt och att det är mycket viktigt med kommunikation mellan jägarna.

Per-Anders Nutti hävdar dock att problemet finns kvar ändå även om de anmäler var jakten ska ske – detta då olika jaktlag ändå kan jaga samma älg. 
Det här rapporterar Sveriges Radio Sameradion.

0 kommentarer

AKTUELLT

Webbradio: Älg fälld i Jaktjournalens Vinnarjakt

Jämtland (JJ) Det går bra för jägarna i Jaktjournalens Vinnarjakt i Lidsjöberg i nordvästra Jämtland. På onsdagsförmiddagen fälldes en älg och Tomas Jonsson från Delsbo hade björn på sitt pass. Hör rapporten från jakten i Jaktjournalens webbradio.

Ännu en hund tagen av varg i gamla Rialareviret

Stockholm (JJ) På onsdagsmorgonen kom ytterligare en anmälan om en sällskapshund som blivit tagen av varg i det gamla Rialareviet. – Hundägaren säger att hon var bara någon meter från sin hund när vargen hoppade upp på stigen och tog den, berättar Mikael Pettersson vid polisen.

Varför väcker ni björnar, Brunberg?

Kungsbacka (JJ) En film på Youtube visar hur svenska forskare gräver ut och väcker en björn i vinteridet. Vi frågar Sven Brunberg på Skandinaviska björnforskningsprojektet varför de väcker björnar.

Vinnarjakt på gång

Lidsjöberg (JJ) I dag reser vi på Jaktjournalen till Ströms Vattudal för att spendera ett par jaktdagar tillsammans med fem taggade prenumeranter.

Älgdrev rakt genom centrala Råneå

Norrbotten (JJ) Älgjägaren Anders Nordström har aldrig varit med om något liknande. Den stora älgtjuren valde att springa rakt genom centrala Råneå när den fick jämthunden Bullen efter sig.

Skogsägare vill minska rådjursstammen

Gotland (JJ) Egentligen skulle vi behöva skjuta av 5 000 rådjur i en smäll, säger Jan-Erik Dahlbom, skogsinspektör i ett uttalande till tidningen Helagotland.se. Rådjuren på ön äter upp skogsplantorna för skogsbrukarna där.

Annonser