Livsfarlig dubbelregistrering ovan odlingsgränsen!

NORRBOTTENS LÄN(JJ). Älgjakten ovan odlingsgränsen kan innebära livsfara för jägarna i området. Anledningen är att renskötare och markägare i vissa fall jagar på samma marker. - Vi har haft incidenter nästan varje år, säger Tore Johansson, ordförande för Lannavaara och sopperobyars samfällighet, till Sveriges Radio Sameradion.

En byasamfällighet har jakträtt kring byarna soppero, lannavara och vittangi. Detta innebär att nästan 40 jägare ska jaga på samma marker där även medlemmar i samebyarna får jaga.
 
Medlemmar i samebyarna får jaga på de marker där byaföreningar har jakträtt, men i första hand ska de jaga på statlig mark.
I år kommer medlemmar i Saarivuorna sameby att jaga inom hela samebyområdet – detta har ordförande i samebyn Per-Anders Nutti meddelat.
 
Tore Johansson framhåller dokc att de måste ange mer exakt var jakten sker, detta för att man ska kunna förhindra livsfarliga olyckor. 
Han pekar på att jakten ska samordnas där flera personer har jakträtt och att det är mycket viktigt med kommunikation mellan jägarna.

Per-Anders Nutti hävdar dock att problemet finns kvar ändå även om de anmäler var jakten ska ske – detta då olika jaktlag ändå kan jaga samma älg. 
Det här rapporterar Sveriges Radio Sameradion.

AKTUELLT

Debatt: Länsstyrelsens kraschlandning

Norrbotten (JJ) Länsstyrelsen har i vinter avlyst jaktområdet G2c inom Girjas sameby från 5 februari till 15 april. (Området är cirka fyra mil långt och omfattar cirka 27 000 hektar). Motiveringen, att ge renarna betesro, innebär att vinterjakten på ripa, främst fjällripa, förbjuds, skriver Kjell Brännström mångårig medarbetare på Jaktjournalen och engagerad småviltsjägare i Norrbotten.

Ekberg drabbad av första vargarna i Östergötland

Östergötland (JJ) Östergötland har fått sitt första vargrevir i modern tid. En av de drabbade är yrkesjägaren Thomas Ekberg och han är inte glad. – Det känns frustrerande, framförallt att få ett vargrevir så här långt söderut, säger Ekberg i Jaktjournalens webbradio.

Stängda viltövergångar stoppar älgar i Långed

Nordmaling (JJ) Älgarna som kommer vandrande till Långed kan inte fortsätta över E4:an och ned till kusten. Trafikverket har stängt tre viltövergångar för att hindra renar att komma ut på vägen. – Älgarna blir fångade och jagade, säger jägaren Henning Hallström.

Prisvärda nykomlingar från F.A.I.R.

Italienska F.A.I.R. fortsätter att erbjuda nyheter på hagelmarknaden. F.A.I.R. Game och F.A.I.R. Light. Light kan ses som en mindre kopia av Game. Både kolv och pipset har kortats. Viktskillnaden är två hekto. Inte mycket kan tyckas men efter en dag i skogen eller på fjället blir det skillnad. Båda bössorna är gedigna och välarbetade. Dessutom prisvärda.

Malmbäckaren Foxii – En av hamiltonrasens främsta rävhundar!

Att vara 20 år och ha en egen stövare tillhör ovanligheterna. Att hunden också är champion är ändå mer sällsynt. För Jesper Karlsson, Kville och hans hamiltontik SE J (RÄV)CH Malmbäckaren Foxii är det inga konstigheter. Stövarjakten har legat varmt om hjärtat sedan barnsben och sedan han köpte Foxii har jakten gått som på räls.

Utredning hotar jakthundsträning

Nyligen presenterade regeringen ett förslag till ny djurskyddslag, ett förslag som berör jakthundsträning och jakt på flera punkter. Men i dagsläget är det oklart hur djurskyddslagen ändras, först ska en remiss behandlas av lagrådet.

Lider svenska jägaren av restviktsneuros eller…?

Vi har nog alla suttit i den där jaktstugan eller vad det nu är, när kalibrar och kulor kommit på tal. Ni vet, helt plötsligt är alla experter och vet exakt vad som biter bäst på älgar, vildsvin och björnar. I bland kanske med en rätt ringa erfarenhet?

Annonser