Liten risk för svinpest i Sverige

Uppsala(JJ) Risken för svinpest är mycket liten i Sverige. Det konstaterar Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA.

SVA gjordes riskvärderingen efter att flera fall av svinpest konstaterats i Lettland i slutet på förra månaden.
Enligt SVA är risken mycket liten för att smittan ska drabba Sverige. Bland annat har myndigheten tittat på risken att smittas förs till Sverige genom exempelvis jägare.
Men SVA konstaterar att det är få jägare som åker på vildsvinsjakt i Baltikum.

SVA tror inte heller att smittan förekommer i kommersiella köttprodukter, eftersom det förmodas vara ett begränsat utbrott i Lettland.
Däremot menar SVA att exempelvis privat införa köttprodukter från vildsvin och tamgrisar kan utgöra en större fara.
Det här rapporterar ATL, Lantbrukets Affärstidning.

AKTUELLT

Ser en ljusnande framtid för jaktfrågor i EU

Kungsbacka (JJ) Jägareförbundets riksjaktvårdskonsulent, Daniel Ligné, ser en ljusnande framtid för jaktfrågorna inom EU. Han tror att EU-politiker tagit lärdom av Storbritanniens utträde ur unionen. – Man inser nog att det inte går att plåga folk hur mycket som helst, säger Daniel Ligné i Jaktjournalens webbradio.

Unga jägare får testa ny jakt

Örebro/Storuman (JJ) Unga jägare i Storuman och Örebro ges möjlighet att testa olika sorters jakt. Det är Jägareförbundet som ordnar så att de får jaga på nya marker.

Bjud på Mannerströms kryddiga vildsvinsskinka

Kungsbacka (JJ) Mästerkocken Leif Mannerström bjuder nu i juletider Jaktjournalens läsare på ett härligt vildsvinsskinkerecept. Det är vilt, kryddigt och doftar jul. Överraska släkten och sätt lite guldkant på årets julbord.

Delade meningar om antal lodjur i Blekinge

Blekinge (JJ) Länsstyrelsen uppskattar att det finns mellan 15 och 20 lodjur i Blekinge län. Jägarnas Riksförbund tror att det är en kraftig underskattning och vill ha jakt på 30 lodjur i vinter.

Annonser