Liten risk för svinpest i Sverige

Uppsala(JJ) Risken för svinpest är mycket liten i Sverige. Det konstaterar Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA.

SVA gjordes riskvärderingen efter att flera fall av svinpest konstaterats i Lettland i slutet på förra månaden.
Enligt SVA är risken mycket liten för att smittan ska drabba Sverige. Bland annat har myndigheten tittat på risken att smittas förs till Sverige genom exempelvis jägare.
Men SVA konstaterar att det är få jägare som åker på vildsvinsjakt i Baltikum.

SVA tror inte heller att smittan förekommer i kommersiella köttprodukter, eftersom det förmodas vara ett begränsat utbrott i Lettland.
Däremot menar SVA att exempelvis privat införa köttprodukter från vildsvin och tamgrisar kan utgöra en större fara.
Det här rapporterar ATL, Lantbrukets Affärstidning.

AKTUELLT

Olycka på Tullgarn

Tullgarn (JJ) En olycka inträffade i eftermiddag i samband med provkörning av en båt vid Swedish Game Fair, på Tullgarn, söder om Stockholm.

Whiskymarinerad rådjurssadel

På frågan om vad som är det godaste viltköttet svarar de flesta rådjur. Jag håller med och min personliga favorit är en grillad rådjurssadel. 6 personer: 1 kg utskuren rådjurssadel Marinad: 1 dl fin rapsolja 2 skivade vitlöksklyftor ½ dl chilisås 2 msk mörk balsamvinäger 3 msk flytande honung ½ dl whisky Tillbehör: ½–1 kg

Björnjägarens Arci Odin – Inkallningsbar jaktmaskin

David Nilsson drog verkligen vinstlotten när han 2013 köpte sin första spets. Att det blev en gråhund var mest en slump. Nu fem år senare ångrar han inte sitt val. Svenska och finska jaktchampionen Björnjägarens Arci Odin har verkligen levererat.

Kan ett jakttillbehör ha med jaktetik att göra?

Det har länge förbryllat mig lite varför man så sällan ser en handkikare runt halsen på jägare i Sverige. Just handkikaren är ett sådant där tillbehör som faktiskt kan ha en jaktetisk funktion. Det finns siffror som pekar på att jägare i norden köper färre kikare än i Europa och övriga världen. I Norge har en del jägare kikare medan det verkar vara mycket ovanligt i Sverige och Finland.

Trafikdödad råget bar på fyra kid

Värmland (JJ) En råget som avlivades efter en viltolycka visade sig bära på fyra närmast fullgångna kid. –Väldigt tråkigt att fem rådjur dör i en smäll, säger eftersöksjägaren Mattias Hultman.

Annonser