Liten delseger kring vapendirektivet

Bryssel (JJ) Utskottet för medborgerliga fri- och rättigheter samt rättsliga och inrikes frågor (LIBE) har genomfört en omröstning kring förslaget till nytt vapendirektiv. EU-parlamentarikern och moderaten Christofer Fjellner rapporterar om en delseger.

På sin blogg skriver den moderata politikern om söndagens omröstning i utskottet LIBE.  Miljöpartisten Bodil Valeros förslag stoppades och fick inget gehör alls. Valero har tidigare flaggat för en mer restriktiv vapenlagstiftning med mentaltester av vapeninnehavare samt licenskrav för magasin.

Christofer Fjellner är försiktigt optimistisk inför kommande beredningar av förslaget om nytt vapendirektiv.

– Några av de riktigt allvarliga dumheterna stoppades men nu gäller det att inte ta ut segern i förskott. Allra helst hade jag sett att LIBE hade valt att förkasta hela förslaget vilket inte skedde och dessutom finns det fortfarande delar i förslaget som är dåliga. Men än är sista ordet inte sagt i den här striden. Det här var det första slaget av flera, skriver han.

I slutet av juni kommer det ansvariga huvudutskottet, utskottet för inre marknad och konsumentskydd att rösta om vapendirektivet. Därefter kommer EU-parlamentet ta upp direktivet framåt hösten.

AKTUELLT

Förväxling av åtelkameror

Kungsbacka (JJ) Fel kamera testades när Jaktjournalen gjorde årets stora Åtelkameratest i nummer fyra i våras. Fem kameror testades, däribland skulle Hylte Jakt & Lantmans nya modell av ScoutGuard SG 550M-14SHD Nordic testas.

Så björntätt att byn nu ordnar björnspanarcafé

Jämtland (JJ) I byn Svaningen i Jämtland är det så björntätt att hembygdsföreningen dragit igång "Björnspanarcafé". – Jag har sett säkert 100 björnar, bara kring mitt hus, berättar initiativtagaren Karin Nilsén Andersson i Jaktjournalens webbradio.

Vitlöksdoftande vildsvinskarré

Jägarna som är noggranna med styckningsdetaljer kan glädja sig åt vildsvinskarré i frysboxen. En riktig höjdare som passar bra att vitlöksmarinera. 4 personer: 800 g vildsvinskarré Marinad: 1/2 dl olivolja 2 msk Kikkomansoja 2 pressade vitlöksklyftor 2 msk honung 1 msk chili 1 tsk grovmalen svartpeppar 1 tsk paprikapulver 1 msk rött vin Tillbehör: bulgursallad

Mauser M18 – Enkel studsare för problemfri jakt

Mauser har ett sedan 140 år ett grundmurat rykte som vapentillverkare. Grunden i Mausers vapentillverkning har alltid varit tillförlitlighet och kvalitet. Mauser M 18 är inget undantag från denna tradition. Det låga försäljningspriset ger inte utrymme för extravaganser. Du får enkel studsare med det som behövs för problemfri jakt och övningsskytte.

Jura – en ren fjällmissil

När väl kopplet stryks och Jura får kommandot sök, förstår JJs utsände vad ägaren Anders Fors pratar om när han berättar att söket är något utöver det vanligt. Jura förvandlas till en vit missil som flyger fram över fjällmarken på jakt efter ripdoft. Synen av hennes fart, vidd och täta sökmönster får nog alla ägare till stående fågelhund att häpna och drömma sig bort till att någon gång själva ha en hund med det söket.

Dags att ta svinpesten på allvar

Den afrikanska svinpesten sprider sig i Europa och allt fler svenska forskare höjer ett varningens finger för risken att få in pesten i Sverige. I nuläget har svinpesten slagit ut stora delar av vildsvinsstammen i Baltikum och nyligen upptäcktes även smittan i norra Polen.

Annonser