Linneas nitlott blev högsta vinst

Ånge (JJ) Linnea Skogli från Falun drog nitlotten och fick passa i stället för att gå med hund på älgjakten. Men nitlotten blev vinst när en björnhanne på 177 kilo bestämde sig för att gå förbi hennes älgpass.

Linnea Skogli med sin första björn.
Linnea Skogli jagade älg tillsammans med sin pappa och jaktkamraterna i Julåsen utanför Ånge. Egentligen skulle Linnea gå med älghund men när det lottades blev hon i stället postare den aktuella jaktdagen.

– Jag fick dessutom ett halvtaskigt älgpass när vi lottade passen på morgonen. Vi hade bestämt innan att om det kom björn skulle vi få skjuta också.

Efter stund dök det upp en björn på vägen 100 meter från Linnea. Eftersom hon inte visste om det var en hona med ungar höll hon igen skottet. Björnen valde då att börja nosa i Linneas spår och lunkade sakta emot henne.

– Hade björnen haft med sig ungar hade den nog varit mer försiktig när den fick vittring av mitt spår. Nu kom den emot mig, men jag ville inte skjuta den framifrån. När den hade gått en bit vände den upp sig och jag kunde skjuta.

Björnen föll ihop men Linnea chansade inte och sköt ett par skott till.

– Jag var betydligt mer lugn än jag föreställt att jag skulle vara om jag fick björn på mig. Det var egentligen först efter skotten som jag blev skakig.

Nu är björnen lämnad in på beredning och ska pryda golvet hemma. Linneas pappa Tommy är både stolt och smula avis. Under sina 35 år i skogen har han inte ens sett en björn.

AKTUELLT

Debatt: Länsstyrelsens kraschlandning

Norrbotten (JJ) Länsstyrelsen har i vinter avlyst jaktområdet G2c inom Girjas sameby från 5 februari till 15 april. (Området är cirka fyra mil långt och omfattar cirka 27 000 hektar). Motiveringen, att ge renarna betesro, innebär att vinterjakten på ripa, främst fjällripa, förbjuds, skriver Kjell Brännström mångårig medarbetare på Jaktjournalen och engagerad småviltsjägare i Norrbotten.

Ekberg drabbad av första vargarna i Östergötland

Östergötland (JJ) Östergötland har fått sitt första vargrevir i modern tid. En av de drabbade är yrkesjägaren Thomas Ekberg och han är inte glad. – Det känns frustrerande, framförallt att få ett vargrevir så här långt söderut, säger Ekberg i Jaktjournalens webbradio.

Stängda viltövergångar stoppar älgar i Långed

Nordmaling (JJ) Älgarna som kommer vandrande till Långed kan inte fortsätta över E4:an och ned till kusten. Trafikverket har stängt tre viltövergångar för att hindra renar att komma ut på vägen. – Älgarna blir fångade och jagade, säger jägaren Henning Hallström.

Prisvärda nykomlingar från F.A.I.R.

Italienska F.A.I.R. fortsätter att erbjuda nyheter på hagelmarknaden. F.A.I.R. Game och F.A.I.R. Light. Light kan ses som en mindre kopia av Game. Både kolv och pipset har kortats. Viktskillnaden är två hekto. Inte mycket kan tyckas men efter en dag i skogen eller på fjället blir det skillnad. Båda bössorna är gedigna och välarbetade. Dessutom prisvärda.

Malmbäckaren Foxii – En av hamiltonrasens främsta rävhundar!

Att vara 20 år och ha en egen stövare tillhör ovanligheterna. Att hunden också är champion är ändå mer sällsynt. För Jesper Karlsson, Kville och hans hamiltontik SE J (RÄV)CH Malmbäckaren Foxii är det inga konstigheter. Stövarjakten har legat varmt om hjärtat sedan barnsben och sedan han köpte Foxii har jakten gått som på räls.

Utredning hotar jakthundsträning

Nyligen presenterade regeringen ett förslag till ny djurskyddslag, ett förslag som berör jakthundsträning och jakt på flera punkter. Men i dagsläget är det oklart hur djurskyddslagen ändras, först ska en remiss behandlas av lagrådet.

Lider svenska jägaren av restviktsneuros eller…?

Vi har nog alla suttit i den där jaktstugan eller vad det nu är, när kalibrar och kulor kommit på tal. Ni vet, helt plötsligt är alla experter och vet exakt vad som biter bäst på älgar, vildsvin och björnar. I bland kanske med en rätt ringa erfarenhet?

Annonser