Linda räddade sin jämthund ur isvak

Umeå (JJ) När Linda Marklunds jämthundstik, Smulan gick ned i en isvak var goda råd dyra. Linda fäste ett rep runt midjan och ålade ut på isen och lyckades rätta sin tik. Händelsen inträffade under en älgjakt tillsammans med jaktkamraterna i Lövlidens jaktlag.

Med på jakten var Gransjöbergets Smulan, en tioårig tik .Linda driver Gransjöbergets Kennel och föder upp jämthundar. Hon har haft ett antal hundar genom åren, men just den här tiken ligger henne extra varmt om hjärtat.

De hade jagat en stund när Smulan hittade älg. Skallet slutade ner mot älven och när Linda tog sig till platsen och såg hon Smulan stå mitt ute på isen och skälla. I en vak framför hunden låg älgen.

Sedan fick Linda se hur tiken låg i vaken och simmade. Jägarna beslöt sig för att avliva älgen, för att skona den från lidande men också i förhoppningen att hunden skulle ta sig upp på den döda älgkroppen.

Istället för att kliva upp simmade Smulan runt älgen.

Fastbunden och med hjälp av tre jägare kröp Linda först i ledet mot vaken. Hon kom tillräckligt nära för att kunna sträcka ut armen och få fast på hunden.

Med gemensamma krafter drog sedan jaktkamraterna Linda och Smulan i säkerhet, rapporterar Västerbottens Folkblad.

AKTUELLT

Genetiskt viktig varg i Västra Götaland ett mysterium

Stenungsund (JJ) En så kallat genetiskt viktig varghane ha konstaterats i trakterna av Stenungsund. Hans existens är ett mysterium: Tiken som födde honom ska vara en varg som invandrat från Finland-Ryssland, men var den tiken håller hus vet ingen idag. – En märklig historia, säger Nelly Grönberg, rovdjurshandläggare på länsstyrelsen i Västra Götaland.

Debatt: Genomförandet av EU-direktiv i vapenlagstiftningen

Kungsbacka (JJ) Den 3 april 2017 beslutade dåvarande statsrådet Anders Ygeman (S) att uppdra åt hovrättsrådet Kazimir Åberg att utreda vissa frågor på vapenlagstiftningens område. I Åbergs utredning föreslås hur EU:s nya vapendirektiv ska implementeras i svensk lagstiftning. Dagens debattör är kritisk till denna utredning och ger egna förslag.

Unga vargar förväntas klara sig på egen hand

Värmland (JJ) Vargvänner rasar över att alfadjuren i Rackstadreviret sköts – och att årsvalpar nu ska svälta ihjäl. Faktum är dock att det är den här årstiden många ungvargar vandrar ut från sina födelserevir.

Landfast is ger finska besökare

Umeå (JJ) Med den långvariga kylan bildas landfast is i Kvarken, mellan Finland och Sverige. Följden blir att förrymda farmarrävar traskar över till Sverige.

Annonser