Linda räddade sin jämthund ur isvak

Umeå (JJ) När Linda Marklunds jämthundstik, Smulan gick ned i en isvak var goda råd dyra. Linda fäste ett rep runt midjan och ålade ut på isen och lyckades rätta sin tik. Händelsen inträffade under en älgjakt tillsammans med jaktkamraterna i Lövlidens jaktlag.

Med på jakten var Gransjöbergets Smulan, en tioårig tik .Linda driver Gransjöbergets Kennel och föder upp jämthundar. Hon har haft ett antal hundar genom åren, men just den här tiken ligger henne extra varmt om hjärtat.

De hade jagat en stund när Smulan hittade älg. Skallet slutade ner mot älven och när Linda tog sig till platsen och såg hon Smulan stå mitt ute på isen och skälla. I en vak framför hunden låg älgen.

Sedan fick Linda se hur tiken låg i vaken och simmade. Jägarna beslöt sig för att avliva älgen, för att skona den från lidande men också i förhoppningen att hunden skulle ta sig upp på den döda älgkroppen.

Istället för att kliva upp simmade Smulan runt älgen.

Fastbunden och med hjälp av tre jägare kröp Linda först i ledet mot vaken. Hon kom tillräckligt nära för att kunna sträcka ut armen och få fast på hunden.

Med gemensamma krafter drog sedan jaktkamraterna Linda och Smulan i säkerhet, rapporterar Västerbottens Folkblad.

0 kommentarer

AKTUELLT

Varför väcker ni björnar, Brunberg?

Kungsbacka (JJ) En film på Youtube visar hur svenska forskare gräver ut och väcker en björn i vinteridet. Vi frågar Sven Brunberg på Skandinaviska björnforskningsprojektet varför de väcker björnar.

Vinnarjakt på gång

Lidsjöberg (JJ) I dag reser vi på Jaktjournalen till Ströms Vattudal för att spendera ett par jaktdagar tillsammans med fem taggade prenumeranter.

Älgdrev rakt genom centrala Råneå

Norrbotten (JJ) Älgjägaren Anders Nordström har aldrig varit med om något liknande. Den stora älgtjuren valde att springa rakt genom centrala Råneå när den fick jämthunden Bullen efter sig.

Skogsägare vill minska rådjursstammen

Gotland (JJ) Egentligen skulle vi behöva skjuta av 5 000 rådjur i en smäll, säger Jan-Erik Dahlbom, skogsinspektör i ett uttalande till tidningen Helagotland.se. Rådjuren på ön äter upp skogsplantorna för skogsbrukarna där.

Meningen med livet

För de allra flesta arter består meningen med livet i att föröka sig och föra sina gener vidare till en ny generation. Människan har en tendens att överdriva.

Jägarna hade rätt

Årets björnjaktpremiär blev som vanligt både spännande och intensiv. En av björnjägarna som Jaktjournalen pratade med vid 08-tiden på morgonen den 21 augusti berättade för mig i samband med att han just fällt en björn. – Här i Gävleborg får man bara en chans så det gäller att allt funkar. Vad han menar är att

Annonser