Lillehärdalsrättegången avslutas i dag

Mora (JJ) Rättegången mot de fem män som är misstänkta för grovt jaktbrott mot varg är inne i slutskede och avslutas idag efter slutpläderingar.

Enligt Åklagare Åse Schoultz finns det bevis för att de fem männen var ute på vargjakt i Tandsjöreviret vid Ulvsjön på gränsen mellan Dalarna och Härjedalen. Hon yrkar i sin slutpläderingen på fängelsestraff på upp till två år.

I slutpläderingen säger hon också att det är den sammantagna bilden som bevisar att männen tjuvjagade varg. Hon menar åtalet styrks av de vittnesmål som getts av vargforskare som berättat hur vargarna rört sig i området, och de fem männens berättelser som visar att de befunnit sig i området.

– Och något annan påföljd än fängelse kan inte komma ifråga, säger Åse Schoultz till Sveriges Radio Dalarna P4.

Nu under eftermiddagen håller de åtalade männens advokater sin slutplädering och de menar att åtalet mot deras klienter ska ogillas av rätten.

Domen kommer meddelas den 26 november.

AKTUELLT

Björn skjuten i Los

Hälsingland (JJ) En av de närgångna björnarna sköts på måndagskvällen inne i byn Los i Ljusdals kommun.

Björnjaktsbeslutet möts av besvikelse och glädje

Västerbotten (JJ) Björnjägaren Jonas Nordström skrek ut sin glädje när han fick beskedet att björnjakten startar som vanligt 21 augusti. – Jag vrålade så att jobbarkompisarna säkert ramlade ut sina stolar, säger Jonas Nordström.

Film: Så lär du din hund att apportera villkorslöst

Kungsbacka (JJ) På fågeljakten är en bra apportör ovärderlig. Att lära sin fågelhund apportera ordentligt är därför viktigt. JJ:s medarbetare Jonas Seger har 30 års erfarenhet av fågelhundar och vet vad som krävs för att få hunden att apportera även när det är svåra förhållanden.

Debatt: SJF och LRF trycker på om vildsvinen

Kungsbacka (JJ) Svenska Jägareförbundet och Lantbrukarnas Riksförbund gör gemensam sak om vildsvinen. Förbundsordförandena Torbjörn Larsson och Palle Borgström trycker på regeringen och efterlyser i den här debattartikeln lättnader i regelverket som exempelvis hindrar jägare från att sälja vildsvinskött.

Hållbarhetstänk bakom unik älgtrofémöbel

Vem skulle inte vilja sitta bekvämt och varje gång tänka på att lädret faktiskt kommer från ett vilt man själv fällt. För Nils Kjerstadius, vd på familjeföretaget Cuero Design var det en självklarhet att erbjuda jägare den här möjligheten.

Risk för att vinterns vargjakt uteblir

Kungsbacka (JJ) Enligt vad Jaktjournalen erfar är den kommande vinterns licensjakt på varg i fara. Det uppskattade antalet vargar är obetydligt fler än Naturvårdsverkets miniminivå på 300 individer. Jägareförbundet jobbar nu för att Riksdagens mål på minst 270 vargar ska gälla.

Annonser