Licensjakter på varg överklagas

Gävle (JJ) Svenska Rovdjursföreningen i Gävleborg överklagar nu Länsstyrelsens beslut om licensjakt på sex vargar i Åmot/Ockelboreviret.

I ett pressmeddelande skriver de att en licensjakt på vargfamiljen skulle gå helt emot Naturvårdsverkets målsättning för vargförekomst i Gävleborgs län.

Man anser också att Länsstyrelsen i Gävleborg inte tillräckligt noggrant och trovärdigt motiverat licensjaktsbeslutet med avseende på socialekonomiska konsekvenser, effekter på tamdjurhållningen och olägenheter av närgånget beteende och möjligheter till jakt på älg.

Rovdjursföreningen anser att det råder osäkerhet kring bedömningen av revirets utbredning och att en korrekt bedömning är av stor betydelse för att kunna avgöra om angrepp mot sällskapshundar som inträffat i kommunen kan vara orsakade av andra vargar från andra revir, rapporterar Arbetarbladet.

AKTUELLT

Björn skjuten i Los

Hälsingland (JJ) En av de närgångna björnarna sköts på måndagskvällen inne i byn Los i Ljusdals kommun.

Björnjaktsbeslutet möts av besvikelse och glädje

Västerbotten (JJ) Björnjägaren Jonas Nordström skrek ut sin glädje när han fick beskedet att björnjakten startar som vanligt 21 augusti. – Jag vrålade så att jobbarkompisarna säkert ramlade ut sina stolar, säger Jonas Nordström.

Film: Så lär du din hund att apportera villkorslöst

Kungsbacka (JJ) På fågeljakten är en bra apportör ovärderlig. Att lära sin fågelhund apportera ordentligt är därför viktigt. JJ:s medarbetare Jonas Seger har 30 års erfarenhet av fågelhundar och vet vad som krävs för att få hunden att apportera även när det är svåra förhållanden.

Debatt: SJF och LRF trycker på om vildsvinen

Kungsbacka (JJ) Svenska Jägareförbundet och Lantbrukarnas Riksförbund gör gemensam sak om vildsvinen. Förbundsordförandena Torbjörn Larsson och Palle Borgström trycker på regeringen och efterlyser i den här debattartikeln lättnader i regelverket som exempelvis hindrar jägare från att sälja vildsvinskött.

Hållbarhetstänk bakom unik älgtrofémöbel

Vem skulle inte vilja sitta bekvämt och varje gång tänka på att lädret faktiskt kommer från ett vilt man själv fällt. För Nils Kjerstadius, vd på familjeföretaget Cuero Design var det en självklarhet att erbjuda jägare den här möjligheten.

Risk för att vinterns vargjakt uteblir

Kungsbacka (JJ) Enligt vad Jaktjournalen erfar är den kommande vinterns licensjakt på varg i fara. Det uppskattade antalet vargar är obetydligt fler än Naturvårdsverkets miniminivå på 300 individer. Jägareförbundet jobbar nu för att Riksdagens mål på minst 270 vargar ska gälla.

Annonser