Licenshanteringen tar död på vapenhandeln

Anders Toresson som driver Torsbo Handels, Sveriges största jaktvapenaffär, skräder inte orden när han beskriver läget för sig som vapenhandlare i dag. Problemet med långa handläggningstider för licensansökningar måste kortas annars riskerar jaktvapenförsäljare att få lägga ner.

Vapnen hopas sig på lagret i väntan på den nya ägaren får sin vapenlicens. På Torsbo har man nyttja extra utrymmen för att få plats. Foto: Per JonsonNyligen kom Rikspolisstyrelsens (RPS) utredning om vapenlicenshandläggningen. Utredningen har föregåtts av en stor mängd JO-anmälningar. Justieombudsmannen har både företrätt anmälare men också på eget initiativ riktat kritik mot handläggningstider av vapenlicensansökningar.

Rikspolisstyrelsen kommer i sin utredningen fram till att handläggningstiden mycket riktigt i dagsläget inte är effektiv nog men menar samtidigt att det på många sätt inte är Polismyndighetens eget fel att det blivit så här.

Tre huvudorsaker presenteras. Dels är cirka 50 procent av ansökningarna felaktigt ifyllda vilket bidrar till att de inte kan handläggas klart utan behöver kompletteras och rättas till. Dels har en stor mängd pensionsavgångar medfört att ny orutinerad personal som inte satt sig in i de komplexa frågorna handlägger ärendena. Det tredje skälet är ett nytt omfattande datasystem, Vapen-Pär, som än så länge kräver inkörning innan det fungerar optimalt.

Anders Toresson, på Torsbo Handels menar att Rikspolisstyrelsen gör en felaktig bedömning och skyller ifrån sig.

– Det hade varit bättre om det sagt rakt ut att de saknar resurser och kräver mer information och uppgifter av jägare än vapenlagstiftningen säger, säger han.

Anders Toresson tycker utvecklingen de senaste åren är rent sagt katastrofal. Foto: Per JonsonFör Torsbo Handels påverkar handläggningstiderna företaget ekonomiskt negativt. Likviditeten drabbas. I dagsläget ligger de ute med över 10 miljoner kronor för vapen som är köpta men inte betalade än eftersom licenserna dröjer.

– Vi gjorde en körning nyss över våra sålda vapen och kunde konstatera att bara ränteförlusten för de vapen som vi håller i lager nu ligger på 600 000 kronor.

Enligt Anders Toresson började problemen hösten 2010 i samband med att vapenlicenshandläggningen centraliserades. I Västra Götalands län är det Polisen i Göteborg som sköter handläggningen i dag. Tillsammans med Halland, Malmö och Stockholm har med ligger de i topp när det gäller handläggningstiderna i Sverige.

– Fortsätter det så här kommer det ta död på branschen. Vi som säljer jaktvapen måste ju få tydliga riktlinjer från myndigheterna och tiderna för hanteringen måste kortas.

Lars Tonnemark, enhetschef inom polisrätt på Rikspolisstyrelsen säger till Jaktjournalen att problemet inte är entydigt. I sin utredning har man gått tre år tillbaka i tiden och jämfört situationen. Hur det såg ut tidigare vet han inte, men säger att målsättningen i dag är 30 dagars handläggningstid för en vapenlicensansökan, förutsatt att den är korrekt ifylld.

AKTUELLT

Ser en ljusnande framtid för jaktfrågor i EU

Kungsbacka (JJ) Jägareförbundets riksjaktvårdskonsulent, Daniel Ligné, ser en ljusnande framtid för jaktfrågorna inom EU. Han tror att EU-politiker tagit lärdom av Storbritanniens utträde ur unionen. – Man inser nog att det inte går att plåga folk hur mycket som helst, säger Daniel Ligné i Jaktjournalens webbradio.

Unga jägare får testa ny jakt

Örebro/Storuman (JJ) Unga jägare i Storuman och Örebro ges möjlighet att testa olika sorters jakt. Det är Jägareförbundet som ordnar så att de får jaga på nya marker.

Bjud på Mannerströms kryddiga vildsvinsskinka

Kungsbacka (JJ) Mästerkocken Leif Mannerström bjuder nu i juletider Jaktjournalens läsare på ett härligt vildsvinsskinkerecept. Det är vilt, kryddigt och doftar jul. Överraska släkten och sätt lite guldkant på årets julbord.

Delade meningar om antal lodjur i Blekinge

Blekinge (JJ) Länsstyrelsen uppskattar att det finns mellan 15 och 20 lodjur i Blekinge län. Jägarnas Riksförbund tror att det är en kraftig underskattning och vill ha jakt på 30 lodjur i vinter.

Annonser