Licenshanteringen tar död på vapenhandeln

Anders Toresson som driver Torsbo Handels, Sveriges största jaktvapenaffär, skräder inte orden när han beskriver läget för sig som vapenhandlare i dag. Problemet med långa handläggningstider för licensansökningar måste kortas annars riskerar jaktvapenförsäljare att få lägga ner.

Vapnen hopas sig på lagret i väntan på den nya ägaren får sin vapenlicens. På Torsbo har man nyttja extra utrymmen för att få plats. Foto: Per JonsonNyligen kom Rikspolisstyrelsens (RPS) utredning om vapenlicenshandläggningen. Utredningen har föregåtts av en stor mängd JO-anmälningar. Justieombudsmannen har både företrätt anmälare men också på eget initiativ riktat kritik mot handläggningstider av vapenlicensansökningar.

Rikspolisstyrelsen kommer i sin utredningen fram till att handläggningstiden mycket riktigt i dagsläget inte är effektiv nog men menar samtidigt att det på många sätt inte är Polismyndighetens eget fel att det blivit så här.

Tre huvudorsaker presenteras. Dels är cirka 50 procent av ansökningarna felaktigt ifyllda vilket bidrar till att de inte kan handläggas klart utan behöver kompletteras och rättas till. Dels har en stor mängd pensionsavgångar medfört att ny orutinerad personal som inte satt sig in i de komplexa frågorna handlägger ärendena. Det tredje skälet är ett nytt omfattande datasystem, Vapen-Pär, som än så länge kräver inkörning innan det fungerar optimalt.

Anders Toresson, på Torsbo Handels menar att Rikspolisstyrelsen gör en felaktig bedömning och skyller ifrån sig.

– Det hade varit bättre om det sagt rakt ut att de saknar resurser och kräver mer information och uppgifter av jägare än vapenlagstiftningen säger, säger han.

Anders Toresson tycker utvecklingen de senaste åren är rent sagt katastrofal. Foto: Per JonsonFör Torsbo Handels påverkar handläggningstiderna företaget ekonomiskt negativt. Likviditeten drabbas. I dagsläget ligger de ute med över 10 miljoner kronor för vapen som är köpta men inte betalade än eftersom licenserna dröjer.

– Vi gjorde en körning nyss över våra sålda vapen och kunde konstatera att bara ränteförlusten för de vapen som vi håller i lager nu ligger på 600 000 kronor.

Enligt Anders Toresson började problemen hösten 2010 i samband med att vapenlicenshandläggningen centraliserades. I Västra Götalands län är det Polisen i Göteborg som sköter handläggningen i dag. Tillsammans med Halland, Malmö och Stockholm har med ligger de i topp när det gäller handläggningstiderna i Sverige.

– Fortsätter det så här kommer det ta död på branschen. Vi som säljer jaktvapen måste ju få tydliga riktlinjer från myndigheterna och tiderna för hanteringen måste kortas.

Lars Tonnemark, enhetschef inom polisrätt på Rikspolisstyrelsen säger till Jaktjournalen att problemet inte är entydigt. I sin utredning har man gått tre år tillbaka i tiden och jämfört situationen. Hur det såg ut tidigare vet han inte, men säger att målsättningen i dag är 30 dagars handläggningstid för en vapenlicensansökan, förutsatt att den är korrekt ifylld.

AKTUELLT

Jaktförordning strider mot Europakonventionen

Kungsbacka (JJ) Högsta förvaltningsdomstolen slog häromdagen fast att Jaktförordningen strider mot Europakonventionen. En skogsägare hade rätt att överklaga Naturvårdsverkets beslut om avslag på skyddsjakt på älg till domstol.

Jaktfilm: Se när bocken fälls

I nya numret av Jaktjournalen återfinns ett bockjaktreportage signerat Julius Berg. Han hade också filmkamera med sig och fick skottsekvensen på den udda bocken fångad på film.

Stövar-SM för rävhundar flyttas

Värmland (JJ) Stövar-SM för rävhundar kommer inte som planerat att arrangeras i Norrbottens län. I stället blir det Värmlands stövarklubb som tar över stafettpinnen och arrangerar mästerskapet i vinter.

SKK och Agria fortsätter samarbete

Kungsbacka (JJ) Svenska kennelklubben och försäkringsbolaget Agria har skrivit under ett nytt avtal för fortsatt samarbete i ytterligare sju år. Avtalet innebär bland annat att Agria SKK forskningsfond även fortsättningsvis bidrar till forskning till nytta för hund och katt.

Säljer mer än 550 åtelkameror i månaden

Kungsbacka (JJ) Bara hos Hylte Jakt & Lantman och Z-Aim säljs mer än 550 åtelkameror i månaden. Nu är frågan om försäljningen kan öka ytterligare sedan kamerorna blivit möjliga att använda utan tillstånd för jägare.

Annonser