Licenshanteringen ska granskas

Stockholm (JJ) Efter omfattande kritik för de långa väntetiderna på vapenlicenser, har regeringen nu gett i Polismyndigheten i uppgift att se över handläggningen.

Arkivfoto: Per Jonson

Nu vill regeringen att Polismyndigheten ska granska och redovisa hur handläggningstiderna utvecklats de senaste åren och vilka faktorer som påverkat dem.

Vidare ska långsiktiga åtgärder för effektiv handläggning och nationell likvärdighet klargöras, liksom statistik över handläggningstiderna i polisens årliga redovisning framöver.

– Det är angeläget att Polismyndighetens prövningar av ansökningar om vapenlicens är effektiva och enhetliga. Den nya Polismyndigheten ges nu bättre förutsättningar för att effektivisera arbetet med att ge de tillstånd svenska jägare och sportskyttar behöver, säger inrikesminister Anders Ygeman i ett pressmeddelande från regeringskansliet.

Senast den 1 mars nästa år ska Polismyndigheten komma med en första redogörelse. Den slutliga ska komma ett år senare.

AKTUELLT

Skyddsjakten i Rackstad: ”Vi hoppas få bort hanen”

Värmland (JJ) Länsstyrelsen har beslutat om skyddsjakt på en andra varg i Rackstadreviret. Sex jakthundar har dödats eller skadats av vargarna och så sent som på lördagen inträffade en ny attack. – Vi hoppas få bort hanen i flocken, säger Bertil Forsberg, jaktledare och talesperson för jägarna i området.

Nyupptäckt invandrad varg i Norrbotten

Arvidsjaur (JJ) Tack vare spårsnö har länsstyrelsens personal kunnat spåra en varg öster om Arvidsjaur. Enligt DNA-analys härstammar vargen från den finsk-ryska populationen.

Rackstadvarg fälld

Arvika (JJ) Flera hundar har attackerats av varg i Rackstadreviret, Värmland. I går sköts därför en varg i området eftersom länsstyrelsen beslutat om skyddsjakt på grund av incidenterna.

Annonser