Letar lösningar på fästingproblematiken

Kungsbacka (JJ) Forskare i ett samskandinaviskt projekt ska tillsammans leta lösningar på problemet med fästingburna infektioner.

Det rör sig om totalt elva olika parter med kompetens från sex olika forskningsområden som tillsammans ingår i projektet Scandtick Innovation. I tre år ska fästingar och de smittor de sprider undersökas noggrant.

Ett av syftena är att få fram bra information och riskreducerande åtgärder. Forskarna kommer jobba med vaccinframtaging men också med åtgärder för att förbättra behandlingen för människor och djur som drabbas av fästingburna smittor, rapporterar ATL.

AKTUELLT

Skyddsjakten i Rackstad: ”Vi hoppas få bort hanen”

Värmland (JJ) Länsstyrelsen har beslutat om skyddsjakt på en andra varg i Rackstadreviret. Sex jakthundar har dödats eller skadats av vargarna och så sent som på lördagen inträffade en ny attack. – Vi hoppas få bort hanen i flocken, säger Bertil Forsberg, jaktledare och talesperson för jägarna i området.

Nyupptäckt invandrad varg i Norrbotten

Arvidsjaur (JJ) Tack vare spårsnö har länsstyrelsens personal kunnat spåra en varg öster om Arvidsjaur. Enligt DNA-analys härstammar vargen från den finsk-ryska populationen.

Rackstadvarg fälld

Arvika (JJ) Flera hundar har attackerats av varg i Rackstadreviret, Värmland. I går sköts därför en varg i området eftersom länsstyrelsen beslutat om skyddsjakt på grund av incidenterna.

Annonser