Lejonjakt åter tillåten i Zimbabwe

Kapstaden (JJ) När skandalen runt det skjutna lejonet Cecil börjat blåsa över öppnar Zimbabwe nu åter för lejonjakt på privata reservat. Troféjakt är en viktig inkomstkälla för flera länder i södra Afrika. Samtidigt ökar exporten av lejonskelett till Asien, eftersom tigrarna är på väg att ta slut. Tigerben är en traditionell ingrediens i läkemedel i Östasien.

Regeringen i Zimbabwe har åter öppnat för trofé- och lejonjakt i Zimbabwe. ( Foto: Roger C Åström)

Efter att nyhten om att lejonet Cecil skjutits förbjöd Zimbabwe all troféjakt. En dryg månad efter skjutningen öppnar regeringen för jakt igen med undantag för Antoinette Farm, där Cecil sköts. Dessutom förbjuds jakt på djur med radiosändare. Minst fyra lejon från Hwange med radiosändare har skjutits det senaste året.

Zimbabwe har i år utfärdat jaktlicenser för 70 lejon. Det finns drygt 2 000 lejon i landet, enligt nationalparksmyndigheten.

Troféfrakt drar in stora belopp i södra Afrika, där storviltet har ökat de senaste decennierna till skillnad från resten av Afrika. Privat avel har vänt de nedåtgående kurvorna.

Ägare av viltfarmer framhåller hur legal jakt räddat exempelvis noshörningen, som var nästan utrotad i Sydafrika. Genom privata avelsprogram var den uppe i 21 000 individer.

Efter Cecilskandalen har tre amerikanska flygbolag aviserat att de inte längre tillåter jakttroféer från afrikanskt storvilt ombord. Jaktindustrin varnar för att det bidrar till djurens utplåning. Utan inkomster från viltet kommer toleransen mot djur som elefanter och lejon att minska, eftersom de kan ställa till stora problem för jordbruk och boskap, skriver Svenska Dagbladet.

AKTUELLT

Skyddsjakten i Rackstad: ”Vi hoppas få bort hanen”

Värmland (JJ) Länsstyrelsen har beslutat om skyddsjakt på en andra varg i Rackstadreviret. Sex jakthundar har dödats eller skadats av vargarna och så sent som på lördagen inträffade en ny attack. – Vi hoppas få bort hanen i flocken, säger Bertil Forsberg, jaktledare och talesperson för jägarna i området.

Nyupptäckt invandrad varg i Norrbotten

Arvidsjaur (JJ) Tack vare spårsnö har länsstyrelsens personal kunnat spåra en varg öster om Arvidsjaur. Enligt DNA-analys härstammar vargen från den finsk-ryska populationen.

Rackstadvarg fälld

Arvika (JJ) Flera hundar har attackerats av varg i Rackstadreviret, Värmland. I går sköts därför en varg i området eftersom länsstyrelsen beslutat om skyddsjakt på grund av incidenterna.

Annonser