Leifs 250:e älg

Filipstad (JJ) Leif Eriksson, 61 år, som jagat sedan har var 19 år har nyligen fällt sin 250:e älg.

Leif jagar i Stjälpets jaktvårdsklubb som ligger norr om Nordmark, mellan Stjälpet och Motjärnshyttan. Han jagade tillsammans med sin yngste grabb som gick med hunden när han sköt sin 250:e älg.

När upptaget kom gick älgen undan men efter en stund knäppte det till och Leif fick syn på tjuren, en femtaggare som vägde cirka 200 kilo.  Området som Leif jagar på är på 3 044 hektar och jaktlaget består av 18 personer, berättar Leif som är jaktledare. Jaktlaget har sex vuxna djur och fyra kalvar på tilldelningen. Man har skjutit kalvarna och fyra av de vuxna djuren.

– Det börjar bli dålig tillgång på älg anser Leif som skyller det mesta av nedgången på vargstammen.

Leif bästa råd till älgjägare är att sitta tyst och stilla, samt vara väldigt uppmärksam på olika ljud och rörelser. Om det kommer älg så måste man ha kyla i sig.

– Jag har sagt åt mina två grabbar att låta älgen göra första draget och sedan är det ert drag, säger han till Filipstads Tidning.

AKTUELLT

Debatt: Vildsvin på borden, inte i trafiken

Vildsvin förstör allt fler skördar. Djuren orsakar också svåra trafikolyckor. Därför måste vi underlätta vildsvinsjakt, genom att göra det enklare både att kameraövervaka och att sälja vildsvinskött. Så skriver Lina Nordquist och Niklas Frykman, båda Liberalerna (L), i den här debattartikeln.

Vitlöksspäckad vildsvinsfilé

Ett säkert kort på grillen. Extra gott när man späckar vildsvinsfilén med marinerade vitlöksklyftor och rostar färskpotatis i ugnen. Njut av sommaren. 4 portioner: 700 g vildsvinsfilé 12–15 marinerade vitlöksklyftor Marinad: 3 msk tomatpuré 2 pressade vitlöksklyftor 2 msk vitvinsvinäger 2 msk rapsolja 2 msk flytande honung 2 msk japansk soja Tillbehör: 1 kg små

Fuchswürger´s Barry af Clinton – En riktig allroundhund

I dag marknadsförs tysk jaktterrier i stor utsträckning som en ren kortdrivare. Men det är bara halva hundens förtjänster. En bra tysk jaktterrier fungerar lika bra över som under jord. Mattias Johnsson från Torsby vet att uppskatta den kombinationen och har en kanonhund i sin Barry.

Om stormar i vattenglas och jakthundar

Ju mer och oftare jag jagar, desto färre bekymmer har jag! Att tillbringa tid i skog och mark med bössan i nävarna och en god jakthund som sällskap skingrar tankarna och sätter saker och ting i perspektiv. Den avskalade närheten till naturen, glädjen över hundens arbete, eller lättnaden och vördnaden som infinner sig efter ett lyckat skott bidrar alltsammans till att få vardagens bekymmer att verka små och fjärran.

Björnjägarna pustar ut

Det blir ingen senareläggning av björnjakten i Västerbotten har Naturvårdsverket beslutat. Under våren och försommaren blev diskussionerna stundtals heta sedan Svenska Jägareförbundet i Västerbotten biföll en motion från en medlem i Skellefteåbygdens jaktvårdskrets om att senarelägga björnjakten i länet till älgjaktpremiären den 3 september.

Annonser