Ledarvargen skjuten

Orsa (JJ) DNA-prover har visat att det var den gamla ledartiken från Furrudalsreviret som sköts under älgjakt i Orsa tidigare i höst.

Vargspårningar under vintern har inte visat på några revirmarkeringar från hannen i reviret. Vargtikens död kan innebära slutet för Furudalsflocken.
Vargtiken sköts i samband med älgjakt när vargen angrep en jakthund. Jägaren har hävdat att han sköt för att freda sin hund. Miljöåklagaren utreder ännu omständigheterna kring vargtikens död.
Den skjutna ledartiken var född i Härjedalen för elva år sedan och kom ett par år före hannen till Furudal. Hannen härstammade från en finsk varg och var därför av forskarna betraktad som värdefull. Vargparet hade kullar varje år de senaste fyra åren.

AKTUELLT

Bjud på Mannerströms kryddiga vildsvinsskinka

Kungsbacka (JJ) Mästerkocken Leif Mannerström bjuder nu i juletider Jaktjournalens läsare på ett härligt vildsvinsskinkerecept. Det är vilt, kryddigt och doftar jul. Överraska släkten och sätt lite guldkant på årets julbord.

Delade meningar om antal lodjur i Blekinge

Blekinge (JJ) Länsstyrelsen uppskattar att det finns mellan 15 och 20 lodjur i Blekinge län. Jägarnas Riksförbund tror att det är en kraftig underskattning och vill ha jakt på 30 lodjur i vinter.

Vargen i Arvidsjaur stött ett par mil söderut

Norrbotten (JJ) Länsstyrelsens personal har lyckats stöta vargen ett par mil från Arvidsjaur och renarna i Västra Kikkejaure sameby. – Men här har den varit förut, så den har nog bara gått sin vanliga runda, säger en renskötare i Mausjaur sameby.

Annonser